Istina je prava novost.

Sveti Otac primio kirurge

Papa Franjo susreo se prije opće audijencije u srijedu 16. listopada u maloj dvorani Dvorane Pavla VI. sa sudionicima nacionalnog kongresa Talijanskoga kirurškog društva održanoga u Rimu pod naslovom „Budućnost kirurga - kirurg budućnosti“, izvijestio je Vatican News.

Gledati s ljubavlju, suosjećati, biti blizu i brinuti se, uvijek, jer čak i kada osoba ne može ozdraviti, uvijek joj se može posvetiti briga. Tako se postaje „majstori zdravlja“ i čuvari života onih koji pate. To je poslanje koje je papa Franjo povjerio talijanskim kirurzima koji su od 13. listopada, do 16. listopada sudjelovali na 126. nacionalnom kongresu Talijanskoga kirurškog društva u Rimu.

Papa je svih govor započeo osvrćući se na temu kongresa „Budućnost kirurga – kirurg budućnosti“ te primijetio kako tko govori o budućnosti, govori o nadi, o projektu, o predanosti. Potom je istaknuo da je posao kirurga dragocjen za čovjeka, koji je lijepo, ali krhko i vrlo ranjivo stvorenje.

Čovjek u svojoj cjelini

Stoga je Papa, obraćajući se liječnicima, istaknuo kako je važno da je njihov stil uvijek ljudski i profesionalan, stil onih koji se brinu o patnicima, tako da ih prije svega uzimaju k srcu, povezujući u svakoj njihovoj operaciji stručnost i deontologiju, u skladu s kulturom zdravlja, koja je služenje osobi u njezinu integritetu.

„Mislite na budućnost kirurga polazeći od kulture posvećenosti bratu, osobito ako je on siromašan i marginaliziran. On je uvijek čovjek koji živi i umire, pati i ozdravlja, a ne samo njegovi organi ili tkiva“, istaknuo je Sveti Otac.

Opasnost od gubljenja poziva

U suprotnomu postoji opasnost, čak i za liječnike, da izgube svoj poziv, stavljajući se izvan tog terapeutskog saveza, koji bolesne ili ozlijeđene stavlja u središte, upozorio je. Suvremena medicina, naime, teži tomu da se više usredotočuje na fizičku dimenziju čovjeka, umjesto da ga razmatra u njegovoj cjelini. Tako, međutim, tijelo postaje goli objekt znanstvenoga istraživanja i tehničke manipulacije, na štetu pacijenta koji odlazi u drugi plan. Naprotiv, znanost je za čovjeka, a ne čovjek za znanost! Humana znanost, istaknuo je Papa.

Ruka kirurga, prije tehnologije

Osvrćući se na aktualna zbivanja, te tako i na brojne nove tehnologije, prvenstveno umjetnu inteligenciju, kojima se kirurgija koristi, Papa je savjetovao nazočnima da nikada ne zaborave kako ništa ne može zanemariti ‘ruku’ kirurga. Kirurgija znači operacija učinjena rukom, ‘operacija ruke’. I to je upravo to: kako bi izliječili, kirurzi moraju raniti, rezati. Stoga, kada u svojim rukama imate ljudsko tijelo, stvoreno na sliku Božju, ponašajte se kao ‘majstori zdravlja’, postupajući prema drugima istom pažnjom s kojom biste željeli da se postupa s vama, istaknuo je Sveti Otac.

Ljudska, znanstvena, psihološka formacija

„Razmišljajte o gestama koje kao profesionalci možete ostvariti zajedno, kao tim sa svojim suradnicima i ne bojte se promicati, osobito među mladima, ljudsku, znanstvenu, tehnološku i psihološku formaciju; otuda će proizići najbolje karakteristike budućih kirurga. Stoga vas potičem da budete čuvari života onih koji trpe. Čak i kada osoba ne može ozdraviti, uvijek joj se može posvetiti briga, tako da se nikoga nikada ne smatra odbačenim i kako se nitko ne bi tako osjećao“, potaknuo je Sveti Otac.

Ikona dobrog Samarijanca

U tom smislu Papa je sudionicima konferencije dao na dar ikonu koja, kako je rekao, može nadahnuti budućnost njihove profesije: ikonu Isusa, liječnika duša i tijela o kojoj govori prispodoba o dobrom Samarijancu. U njoj, objasnio je, onaj koji se brine vidi i zaustavlja se ne žureći; suosjeća s onim koga susreće, približava mu se i povija mu rane. Vidi, smiluje se, prilazi mu i povija mu rane. Takvim ponašanjem svaki dobar liječnik postaje bolesnikov bližnji, istaknuo je na kraju Sveti Otac.