Istina je prava novost.

Biskup Košić prisustvovao komemoraciji u Novom Selu Glinskom

Sisački biskup Vlado Košić nazočio je u srijedu 16. listopada komemoraciji za mještane Novog Sela Glinskog koji su ubijeni u listopadu 1991. godine.

Pripadnici srpske vojske u listopadu 1991. godine ubili su 9 branitelja i 24 civila Novog Sela Glinskog, među kojima su bili djevojka od 15 godina i starac od 83 godine.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća koje su položili gradonačelnik Gline Ivan Janković, zamjenik župana Mihael Jurić, izaslanik premijera Dinko Tandara, te predstavnici zavičajnih društava i udruga Domovinskog rata, uslijedila je molitva koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić.

Nakon molitve, misu u mjesnom Vatrogasnom domu predvodio je biskup Košić, a propovijedao je glinski župnik vlč. Saša Jozić.

U propovijedi župnik Jozić naglasio je kako „možda nećemo pronaći odgovore na sva pitanja o zlu i nepravdama ljudskim razmišljanjem, ali u takvim situacijama trebamo gledati s vjerom koja je čin našeg predanja i povjerenja u Boga“. Propovjednik je pozvao i na molitvu za neprijatelje koji su počinili zločine, ističući da su oni, čineći zlo, navukli prokletstvo na sebe.

Na kraju propovijedi, župnik je okupljene pozvao da „budu ponosni na sva mjesta u župi koja su doživjela stradanja, te da uvijek svjedočie o onima koji su dali svoje živote za domovinu“.

Nakon mise, biskup Košić se kratko podružio s mještanima Novog Sela Glinskog.