Istina je prava novost.

Vjernici Zadarske nadbiskupije hodočastili bl. Mariji od Propetog Isusa Petković

Vjernici Zadarske nadbiskupije hodočastili su u subotu 19. listopada 2024. u Blato na Korčuli, rodno mjesto bl. Marije od Propetog Isusa Petković.

Euharistijsko slavlje u dvorani Doma kulture u Blatu predslavio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Riječi dobrodošlice hodočasnicima je uputio domaći župnik Župe Svih Svetih mons. Željko Kovačević.

Nadbiskup Zgrablić je u homiliji hodočasnicima poželio da se vrate domovima obogaćeni duhom kojeg je svjedočila bl. Marija, a ne samo doživljajem viđenih ljepota. Naglasio je da svetica nije strahovala pokazati svoje kršćanstvo pred drugima te da je bila vrlo zauzeta u djelima ljubavi prema potrebitima. Poručio je da unatoč životnim poteškoćama Božja volja daruje ljudima život koji je sam po sebi dragocjen.

„Duh Sveti pokreće naše tijelo, daje nam snagu, pokreće naše organe, svaku našu stanicu. To nam je jednostavno darovano. Ali netko nas pokreće i taj netko nije nepoznat. Bog nam je u Isusu objavio svoje lice. U Kristu, slušajući Sveto Pismo, kao u ogledalu gledamo ono što je Bog učinio u našem životu i prepoznajemo Boga koji je izlio toliku ljubav u naš život da se njegov Sveti Duh nastani u nama, da nam sv. Pavao kaže da smo hram Duha Svetoga“, istaknuo je.

Rekao je da ljubav, zajedništvo i komunikaciju između Boga Oca i Sina i Duha Svetoga vjernici trebaju prepoznavati i od nje živjeti. „Bl. Marija, koju je vodio Božji duh, prepustila se Božjoj ljubavi da je zahvati i da Božja ljubav djeluje u njenom životu. Ljubav nije samo emocija, već prije opredjeljenje, izbor života. Ona prema Bogu ide kroz križ i trpljenje. Zato je izabrala biti Propetog Petković. Dakle, ljubiti Isusa koji je raspet, koji je trpio, bio mučen. Bog nam se objavio u ljubavi svoga Sina, u trpljenju na križu. Tu je vrhunac Božje ljubavi prema nama“, poručio je mons. Zgrablić.

Upozorio je vjernike da Bog ljubi i najvećeg grešnika te da su pozvani, poput bl. Marije, činiti dobro prema drugome bez obzira kakav bio. Objasnio je da time vjernici mogu „kupiti“ najviše Božje ljubavi. „Bog ne može povući ljubav koju nam je već darovao. Duha Svetoga koji počiva u meni ne mogu istjerati iz moga života, iz moje duše. Mogu to zatrpati, mogu sve to grijehom staviti u tamu, da to ne vidim, ne primjećujem, ne dati da djeluje u mojoj duši. Ali, ako očistim svoje srce, ako se otvorim Božjoj ljubavi, ako je vjera moje htijenje se opredijelim za Gospodina, taj žar moga srca postaje ljubav čineći dobro drugome“, rekao je.

Zahvalivši svim vjernicima na sudjelovanju u hodočašću pozvao ih je da bezuvjetno nasljeduju Gospodina i da budu prepoznatljivi kršćani. „Bl. Marija koja je živjela ljubav s narodom i za narod, neka i nama izmoli najveću milost da možemo ljubiti. Stavimo u središte Duha Svetoga koji nas krijepi i vodi. Sve materijalno će ostati na zemlji, a ljubav koju si nosio u duši ćeš ponijeti u vječnost. Bogat si koliko imaš ljubavi u duši i dobrih djela. To je najveće bogatstvo“, zaključio je zadarski nadbiskup.

Zahvalio je blatskom župniku Kovačeviću, sestrama Kćeri milosrđa za ljubav kojom primaju hodočasnike i koju su velikodušno i rado pokazale i prema zadarskim hodočasnicima. „To je duh bl. Marije Petković koja je tu živjela. Sestre su sve lijepo pripremile, koliko truda i ljubavi su pokazale dočekom. Hvala sestrama koje nasljeduju duh bl. Marije Petković na toj milosti, daru i gostoprimstvu“, rekao je mons. Zgrablić te na završetku slavlja blagoslovio okupljeni narod relikvijom bl. Marije Propetog Petković.

Na kraju mise, hodočasnicima se obratio generalni vikar Zadarske nadbiskupije don Ante Sorić. „Ideja nadbiskupijskog hodočašća inicijativa je nadbiskupa Zgrablića prije dvije godine koji je poželio da jedanput godišnje bude zajedničko nadbiskupijsko hodočašće. Nakon Hodočašća 2023. godine u Istru, Padovu i Trsat, ovogodišnje je bilo u Dubrovnik, kotorski Zaljev svetaca i Korčulu“, podsjetio je.

„Zahvaljujem nadbiskupu na ideji, volji i želji da nas upozna s blaženicima koje dovoljno dobro i ne poznajemo. Hvala mu i što je s nama bio istinski hodočasnik. Strpljivo je čekao sa svojom torbom u redu za recepciju na prijavu za smještaj, nije htio ići preko reda, što je kao nadbiskup mogao učiniti. Nije se bunio, nije me ‚napadao‘. Bio je miran, čekao je svoj red, sa štapom i ruksakom na leđima, pa mu od srca hvala što je ovih dana bio ne samo pastir, nego zaista je bio i primjer, strpljivosti i točnosti, primjer hodočasnika i drugima“, rekao je vikar Sorić.

S. Danijela Škoro rekla je da je Blato posebno i drago mjesto koje odiše svetošću zahvaljujući sv. Vincenci i bl. Mariji Propetog koja će prinijeti potrebe Gospodinu. „Marijin primjer svetosti neka nas nauči biti vjerni Gospodinu, biti uz njega. Ona je uvijek nastojala vrijeme posvećivati njemu, biti s Gospodinom i neizmjerno se pouzdavala u njega. Za bl. Mariju Bog je najprije i nadasve bio Otac. Ona u svojim autobiografskim zapisima piše da kad bi počela moliti Vjerovanje, došla bi do Vjerujem u Boga Oca, i dalje više ne bi mogla moliti. Ta činjenica da je Bog otac nju je toliko obuzela da bi zastala i to je kontemplirala. Dao Bog da to svi osjetimo, doživimo u životu, kako je Bog velik i kako nas očinski ljubi“, poručila je.

Hodočasnici su nakon euharistijskog slavlja pohodili blatsku župnu crkvu Svih svetih, u kojoj je grob sv. Vincence i krstionica gdje se krstila bl. Marija, a u blizini župne crkve je Marijina rodna kuća. Pohodili su Muzej bl. Marije Propetog, njen grob i relikviju krvi bl. Marije koja je i sada u tekućem stanju. O životu blaženice govorile su im dvije redovnice. „Bl. Marija je napisala više od tri tisuće pisama, a osobito joj se mole roditelji na nakanu za začeće i supružnici za blagoslov braka. U svetištu ispred groba blaženice, na kojem su brojne fotografije djece u zahvali vjernika za uslišanja i molitvene nakane, u postolju oltara je veliki kamen, dio stijena s obale poluotoka Ratak u Prižbi, zaseoku na južnoj strani otoka Korčule, gdje je bl. Marija običavala sjediti dok je pisala prve Konstitucije Družbe Kćeri Milosrđa“, posvjedočile su sestre.

Rodno mjesto bl. Marije od Propetog Isusa Petković, Blato na Korčuli, bilo je završna postaja trodnevnog Hodočašća vjernika Zadarske nadbiskupije koje je održano od četvrtka 17. do subote 19. listopada. Nadbiskupijsko hodočašće operativno i izvršno organizirao je generalni vikar don Ante Sorić, uz tehničku pomoć u koordinaciji don Tina Vidova, tajnika zadarskog nadbiskupa. Don Mario Karadakić priredio je prigodni tiskani Vodič s molitvom Časova, pjesmama i podacima o svecima i mjestu postaja hodočašća, kojeg je dobio svaki hodočasnik. Uz vikara Sorića, još deset svećenika bili su voditelji autobusa. Na svim misama tijekom hodočašća svirala je Marija Dedić iz zadarske Župe sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu, a pjevao je zbor sastavljen od članova župnih zborova Zadarske nadbiskupije.