Istina je prava novost.

Glas Koncila objavio knjigu „Uzoriti gosti zagrebački“

Glas Koncila objavio je knjigu „Uzoriti gosti zagrebački“ Darka Grdena, izvijestili su u četvrtak 24. listopada 2024. iz uredništva.

Riječ je o knjizi u kojoj su sabrani razgovori s 23 kardinala Svete Rimske Crkve koji su svojedobno pohodili Zagreb, najčešće kao sjedište Crkve zagrebačke ili kao sjedište Hrvatske biskupske konferencije, te su u toj prigodi dali intervju za Glas Koncila. Nastali su u razdoblju između 2001. i 2023., a među povodima dolaska uzoritih gostiju prevladava proslava zaštitnice grada Zagreba Majke Božje od Kamenitih Vrata.

Temeljni korpus publikacije čine 22 intervjua koje su dali kardinali: Gerhard Ludwig Müller, Mario Grech, Ángel Fernández Artime, Lazarus You Heung-sik, Antonio Maria Rouco Varela, Jean-Claude Hollerich, Dominik Duka, George Pell, Joachim Meisner, Stanislaw Dziwisz, Angelo Bagnasco, Giovanni Battista Re, Angelo Scola, Tarcisio Bertone, Peter Erdö, Zenon Grocholewski, Giovanni Lajolo, Renato Raffaele Martino, Cormac Murphy-O’Connor, Pierbattista Pizzaballa, Alfons López Trujillo i Dionigi Tettamanzi. Jedan intervju objavljen je kao dodatak, ponajviše zato što je „uzoriti gost zagrebački“ kardinal Joseph Ratzinger kasnije postao papa Benedikt XVI.

Izabrani intervjui obrađuju širok spektar tema ovisno o trenutku u kojem su vođeni: ubrzani proces sekularizacije, spolne zloporabe, obiteljska problematika u njezinim različitim aspektima, nijekanje Crkvi prava na izjašnjavanje o velikim društvenim temama, blaženi Alojzije Stepinac te izazovi vezani uz ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Na taj način novoobjavljena knjiga među svojim koricama čuva sjećanje na susrete koji su obogatili Crkvu zagrebačku te čitateljima po svojim sugovornicima prenosi neprolazne vrijednosti za koje se Crkva zalaže pozivajući na promišljanje o temama koje ne zastarijevaju.