Budi dio naše mreže
Izbornik

Apostolski nuncij Giorgio Lingua obišao u potresu oštećeni samostan sv. Franje Ksaverskog

Zagreb (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, u pratnji mons. Janusza Stanisława Błachoviaka, savjetnika Nuncijature, posjetio je 8. svibnja samostan sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu i istoimenu samostansku i župnu crkvu koja je teško oštećena u potresu 22. ožujka.

Primili su ga provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović, provincijski vikar fra Ivan Paponja, koji je također gvardijan samostana i župnik, te fra Zvonimir Brusač, provincijski tajnik. Provincijal je nuncija upoznao s oštećenjima na svodovima i pročelju, kao i s planovima za hitno učvršćenje crkve i za njezinu dugoročnu statičku sanaciju i osiguranje.

Mons. Lingua je razgledao i Dvoranu biskupa Srećka Badurine pokraj crkve, koja nije oštećena, a u kojoj će se održavati liturgijska slavlja dok traju radovi na obnovi.

U prigodnom razgovoru u samostanu nuncij se zanimao za život redovnika u prvome razdoblju zaštite od nove zarazne bolesti COVID-19, u kojem su bila prekinuta liturgijska slavlja i redovne pastoralne aktivnosti. Apostolska nuncijatura nalazi se na području Župe sv. Franje Ksaverskoga, nedaleko od crkve i samostana.