Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Lingua predvodio proslavu blagdana bl. Marije Propetoga u Blatu

Blato (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua predslavio je na blagdan blažene Marije Propetoga, u petak 9. srpnja, središnju euharistiju u njezinom svetištu u rodnom joj Blatu na Korčuli.

Središnje blagdansko slavlje započelo je procesijom s relikvijarom bl. Marije Propetoga koji je nosio predslavitelj mons. Lingua iz svetišta bl. Marije Propetoga do Plokate. Sudjelovali su i svećenici, ministranti, bratimi, dominikanke iz Korčule i sestre Družbe Kćeri Milosrđa. Liturgijsko pjevanje predvodio je veliki župni zbor pod vodstvom s. M. Julijane Beretić, a svirao je Frano Bosnić.

Na blagdan su slavljene još dvije mise. Jutarnju je predslavio mladomisnik iz Mostara don Branimir Bevanda, a suslavio župnik Župe Očišćenja Marijina u Smokvici don Stipe Miloš, uz sudjelovanje sestara Kćeri Milosrđa i Blaćana.

Prijepodnevnu misu predslavio je župnik Župe sv. Nikole u Ćilipima don Josip Barišić, a suslavili su don Tomo Lučić i isusovac iz Dubrovnika Vinko Maslać, a pjevanje je predvodio zbor mladih „Stope“. U tom slavlju tradicionalno su sudjelovali djelatnici i volonteri Caritasa Dubrovačke biskupije koji su blaženicu uzeli za svoju zaštitnicu te redovito na njezin blagdan hodočaste u njezino svetište u Blato.

U poslijepodnevnim satima na Plokati su izvedeni „Blatski tanac“ i „Kumpanjija“.

Za proslavu blagdana Blaćani su se pripremali devetnicom koju je predvodio župnik Župe Presvetoga Srca Isusova u Potocima (BiH) don Josip Galić.