Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić obišao radove na obnovi vrhbosanske Bogoslovije

Sarajevo (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pohodio je u srijedu 21. srpnja, u pratnji rektora Zdenka Spajića, Vrhbosansko bogoslovno sjemenište, da bi na licu mjesta vidio kako teku radovi na dva projekta obnove Bogoslovije, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

Radi se o projektima obnove zapadne fasade i obnove I. kata bogoslovskog dijela VBS-a, koji predstavljaju dio u planu višegodišnje obnove Bogoslovije.

Kardinal je prvo obišao gradilište zapadne fasade koje je otvoreno 2. ožujka ove godine, o čemu smo već izvještavali. Radovi su ušli u završnu fazu i očekuje se završetak projekta u narednih dva tjedna. Završena je obnova kamenih temelja, prvog i drugog kata zapadnog krila te su već sklonjene skele na gornja dva kata. Preostalo je dovršiti uređenje prizemlja nakon čega će skele biti u cijelosti sklonjene. Kardinal je izrazio oduševljenje urađenim poslom na restauraciji fasade i skladom boja te je, služeći se slikovitim rječnikom, rekao da nova fasada „otvara Bogosloviju u struku“.

Nakon obilaska radova na obnovi fasade, kardinal je obišao i gradilište u unutrašnjosti Bogoslvije koji su započeli početkom srpnja. Radi se o projektu temeljitog preuređenja I. kata zapadnog krila Bogoslovije u kojem će u budućnosti biti smješteni bogoslovi. Projekt obuhvaća uklanjanje građevinskog šuta, koji je u vrijeme gradnje Bogoslovije krajem 19. stoljeća služio kao izolacijski materijal, izlijevanje čvrstog poda, ugradnju novih instalacija i prilagođavanje cjelokupnog prostora za buduće potrebe bogoslova. Prema predviđenoj dinamici radova, ovaj projekt bi trebao biti dovršen do povratka bogoslova u novu akademsku godinu.

Kardinal je obećao da će, usprkos svim poteškoćama s kojima se susreće, dati sve od sebe kako bi projekt obnove Bogoslovije išao prema predviđenoj dinamici i u narednim godinama, objavila je KTA.