Budi dio naše mreže
Izbornik

Poljski studenti posjetili Banjolučku biskupiju

Banja Luka (IKA)

Banjolučki biskup Franjo Komarica primio je u ponedjeljak 16 svibnja 2023., u dvorani Biskupijskog ordinarijata skupinu studenata i njihovih profesora sa Sveučilišta u Wroclawu u Poljskoj.

Studenti filologije i međunarodnih odnosa nalaze se na višednevnom studijskom putovanju u BiH, osobito na području sjevernog dijela Banjolučke biskupije, gdje su do 1946. godine bile brojne župe poljskih katolika.

Tijekom posljednjih desetak i više godina, svake godine brojni Poljaci dolaze tijekom ljeta i obilaze svoje nekadašnje župe, koje su dobrim dijelom obrasle šumom, a dijelom su i nastanjene novim stanovnicima. Nezaobilazno posjećuju groblja svojih roditelja i predaka, na kojima su podigli velike drvene križeve.

U dvoipolsatnom razgovoru biskup je slušao pitanja i razmišljanja mladih Poljaka o situaciji u Europi, u njihovoj domovini te o saznanjima i dojmovima proteklih dana iz razgovora i brojnih pohoda i susreta.

Kritički su se izjašnjavali o nekim novim situacijama kod njih glede pravih vrijednosti opažajući da ta negativna strujanja dolaze iz zapadnog dijela europskog kontinenta kao i s američkog kontinenta.

Pozorno su slušali biskupove odgovore i razmišljanja, utemeljena na njegovom velikom međunarodnom iskustvu, kao i iskustvu koje on ima iz brojnih svojih pohoda poljskim katolicima.

Biskup ih je bodrio da budu samokritični i objektivno kritični prema drugima i drugačijima; da sebe ispravno procjenjuju, a druge također uvažavaju, spomenuvši im poslovicu: „Tuđe poštuj, a svoga se ne stidi niti se odriči!“

Zahvalio im je za dolazak na temelje brojnih poljskih obitelji, nekadašnjih stanovnika Bosne. Izrazio je želju da se ponovo vide i poželio im svaki uspjeh u životu i studiranju. Posjetitelji su biskupu srdačno zahvalili.