Budi dio naše mreže
Izbornik

Studenti Pravnog fakulteta i ove godine imali praksu u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove je godine u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije omogućio potrebnu praksu svojim studentima, za ukupno tri kolegija.

Četiri studentice III. godine imale su terensku praksu iz kolegija „Socijalna gerontologija“ u trajanju od 25 sati u okviru Caritasove usluge „Pomoć u kući“, koju je vodila socijalna radnica Marina Soldo. „Ova praksa dragocjeno je iskustvo, koje može donijeti mnogo koristi studentima i korisnicima. Oni se svake godine raduju posjetima studenata jer im donose osjećaj povezanosti, zajedništva i radosti. Osim toga, posjeti studenata imaju pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje korisnika jer im omogućavaju da se osjećaju cijenjenima i važnima. Zato svaki od tih posjeta predstavlja dragocjene trenutke socijalizacije i komunikacije“, istaknula je.

„Prije prakse nisam se zamišljala u radu sa starijima i razmišljala sam kako je to vjerojatno zadnja skupina korisnika s kojima želim raditi u budućnosti. Sada, nakon obavljene prakse mogu sigurno reći da su mi susreti s korisnicima promijenili mišljenje. Vidim koliko se može naučiti od njih kroz njihovo bogato životno iskustvo i mudrost koju samo oni posjeduju. Sa svakog susreta izašla sam dirnuta životnom pričom i iskustvima osobe, postala sam svjesna koliko je važno pružiti im podršku i pažnju te cijeniti njihov doprinos društvu“, izjavila je jedna od studentica.

„Bilo je nevjerojatno iskustvo provoditi vrijeme sa starijim osobama u njihovim domovima, slušajući njihove životne priče i iskustva. Njihova snaga i mudrost kroz život je oblikovala i moj pogled na život i starije generacije. Osjetila sam duboko poštovanje prema njihovim životnim putanjama i izazovima koje su savladali. Mnoge priče bile su pune emocija, od sreće do tuge, ali uvijek je prevladavala nevjerojatna životna energija. Ljudi su proživljavali svašta, ali su i dalje ovdje i dalje se bore. Upoznavanje njihovih svakodnevnih rutina i sitnica koje im znače puno, otvorilo je moje oči za važnost svakog trenutka. Upoznala sam različite perspektive i vrijednosti koje su oblikovale njihove živote. Shvatila sam koliko je važno pružiti pažnju i podršku starijim osobama u našem društvu“, posvjedočila je druga studentica.

„U mnogim nacionalnim i međunarodnim dokumentima naglašava se potreba pripreme studenata za skrb o starijim osobama. Znanje studenata socijalnoga rada o procesu starenja, metodama rada s osobama starije životne dobi kao i praksa na terenu, imaju utjecaj na njihove stavove prema starijim osobama kao budućim korisnicima u području socijalnoga rada. Percepcija studenata o starenju i starijim osobama ima značajne posljedice na kvalitetu intervencija. Stoga je terenska nastava važna za razvoj pozitivne percepcije prema starijim osobama u različitim institucijama i područjima rada – mnogi studenti su upravo nakon prakse promijenili svoje stavove o starijima kao i pokazali želju za radom s njima. Zaključno, terenska praksa  povećava gerontološka znanja koja su od ključne važnosti  za budući gerontološki rad“, izjavila je, glede dobrobiti suradnje Studijskog centra socijalnog rada i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, nositeljica kolegija „Socijalna gerontologija“ prof. dr. Ana Štambuk.