Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetna misa u Koraću

Koraće (IKA)

Vjerni Koraćani i ovoga 15. u mjesecu rujnu došli su iz susjednoga Slavonskog Broda i drugih mjesta u svoju rodnu Župu Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini, kako bi sudjelovali na zavjetnoj misi, koju četvrtu godinu u nizu slave u čast Koraćanske Gospe. 

Pod geslom „Majko dobrog savjeta budi nam utjeha i nada“ misu je predslavio plehanski gvardijan fra Anto Tomas. Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića, koji je predvodio i pjevanje, suslavili su župnik u Kulini Mato Marijić, i grkokatolički župnik u Derventi Franjo Sitnik.

Fra Anto je u homiliji posvijestio kako je život Blažene Djevice Marije bio protkan i žalošću i radošću, baš kao što je satkan i naš život. Upozorio je kako često izbjegavamo trenutke žalosti, a kao vjernici katolici u okviru svoje Katoličke crkve, u svojim obiteljima naučeni smo živjeti poput Blažene Djevice Marije – svjesni da su i radosti i žalosti sastavni dio našega života. 

„Pozvani smo iz života BDM crpsti one prave vrijednosti, prihvaćati svaki trenutak svoga života kako ne bi prva postaja našega križnoga puta bila i zadnja. Od Marije – Gospe Žalosne učimo kako živjeti svoju žalost u svojoj katoličkoj vjeri, a ne bježati u razne ovisnosti. Budite prijatelji Božji, živite svoj život kao BDM. One, koji vječito kukaju, koji padaju na prvoj postaji i ne žele dalje, podignite ih, osokolite ih, govorite im da na križnom putu Gospe Žalosne ima i velika radost, jer je uznesena na nebo. Isus nam ju je dao za majku i time mogućnost da možemo s njime sjesti u njegovo kraljevstvo, što je težnja i cilj našega života. Lijepo je danas prijateljevati sa žalosnom Gospom i vjerovati da će Bog i naš kao i njezin život izvesti na dobro. Trajne radosti na ovoj zemlji nema, a dječja radost bit će potpuna tek u kraljevstvu nebeskom. Budimo sretni što znamo svoj život živjeti i u radosti i u žalosti“, neke su od fra Antinih poruka okupljenim vjernicima.