Budi dio naše mreže
Izbornik

Afrički biskupi osudili vojne udare

Accra/Rim (IKA)

Članovi Stalnog odbora Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM/SCEAM) osudili su vojne udare i naglasili potporu Crkve demokraciji. "U skladu s crkvenim naukom, odlučno odbacujemo nasilno preuzimanje vlasti, protivimo se državnim udarima. Crkva predstavlja demokraciju", priopćio je SECAM, izvijestili su u ponedjeljak 4. prosinca Vatican News i Kathpress.

Afrički biskupi okupili su se u Lagosu u povodu 50. obljetnice osnutka Panafričkog biskupskog odbora za društvenu komunikaciju (CEPACS). U završnoj izjavi osvrnuli su se na aktualnu situaciju. Izjavili su da su sadašnji državni udari “u suprotnosti s udarima 70-ih i 80-ih godina, čiji je glavni cilj bio preuzimanje i stalno održanje vlasti.”

Vojni udari u protekle tri godine u području Sahela, smatraju afrički biskupi, izvođeni su pod izlikom oslobađanja. “Najnoviji udari odlikuju se nakanom, koja tobože ima za cilj osloboditi pučanstvo od nepravde i okončati monopol etabliranih političkih elita i njihovih međunarodnih saveznika nad nacionalnim bogatstvom”, pojasnili su.

Afrički biskupi smatraju da širi slojevi pučanstva podupiru državne udare i promatraju ih kao “izraz duboke frustracije i bijesa zbog nepravdi koje već dugo postoje”.

Ključne riječi:
državni udar SECAM