Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki biskupi traže produljenje Sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja

Washington (IKA)

Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država pozvala je da se "Novi strateški sporazum o smanjenju naoružanja", koji je potpisan 2010. godine, produlji na pet godina, javlja hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 16. siječnja.


Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država je u priopćenju koje je potpisao biskup David J. Malloy, predsjednik Odbora za međunarodnu pravdu i mir, pozvala da se „Novi strateški sporazum o smanjenju naoružanja“ koji su 8. travnja 2010. godine potpisale Sjedinjene Američke Države i Rusija, produlji na pet godina i potaknula novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena da se zauzme kako bi pregovori o nuklearnom razoružanju postali glavni prioritet.

Velika zauzetost Katoličke Crkve za uklanjanje nuklearne opasnosti

Sjedinjene Američke Države gledaju na prijelaz vlasti i na novog predsjednika, stoji u priopćenju, no ne smijemo izgubiti iz vida da ističe rok trajanja „Novog strateškog sporazuma o smanjenju naoružanja“, čije produženje američki biskupi smatraju „bitnim“ za „održavanje ograničenja najopasnijeg nuklearnog oružja“ i za napredovanje prema „nuklearnom razoružanju“.

Podsjetivši da smo u 2020. godini obilježili 75. obljetnicu atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija, koje nas sve podsjeća da je prijetnja od nuklearnog oružja i dalje prisutna, biskup Malloy je istaknuo da je važan datum i 22. siječnja, kada će sporazum Ujedinjenih naroda o zabrani nuklearnog naoružanja stupiti na snagu i postati obvezujući za međunarodno pravo.
“Sveta Stolica je 2017. godine potpisala i ratificirala Sporazum, što pokazuje veliku zauzetost Katoličke Crkve za uklanjanje nuklearne opasnosti”, zaključio je biskup Malloy, objavio je hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 16. siječnja.