Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u Latinskoj Americi poziva na molitvu za mir u Haitiju

Port au Prince (IKA)

Uslijed nasilja i političke nestabilnosti u Haitiju, Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAM), Latinoamerička redovnička konferencija (CLAR) i Caritas Latinske Amerike pozvali su na "kontinentalni dan molitve" za Haiti u petak 22. ožujka.

Vijest o tome objavio je u utorak 19. ožujka Kathpress, pozivajući se na Vatican News i novinsku agenciju Adn Celam. Papa Franjo pozvao je tijekom Angelusa u nedjelju također na molitvu za mir na Haitiju.

Kriza na Haitiju eskalirala je proteklih tjedana. Moćne bande spriječile su povratak privremenog haitskog predsjednika Ariela Henryja s puta u inozemstvo, na što je on podnio ostavku. Haiti u ovom trenutku nema funkcionalnu vladu.

Rješenje sukoba na Haitiju “nije izravno u našim rukama”, poručili su predstavnici Crkve u Latinskoj Americi, ali su naglasili “snagu i moć molitve, koja nas uzajamno zbližava i izražava našu solidarnost s haićanskim narodom”. Osim toga, potrebna je hrabrnost i odlučnost “muškaraca i žena s nacionalnom i međunarodnom mogućnošću odlučivanja” kako bi se riješila kriza, napomenuli su.

Na Haitiju je na snazi izvanredno stanje, koje sigurnosne snage međutim ne mogu kontrolirati. Posljednji demokratski izbori u toj državi održani su 2016., a izbori najavljeni za 2023. višestruko su odgađani.

Već krajem siječnja bio je proglašen međunarodni dan molitve za Haiti, tada se molilo za oslobađanje otetih redovnica. One su u međuvremenu oslobođene, ali su drugi redovnici i redovnice postali žrtvom novih otmica i sada se nalaze u rukama kriminalaca. Na to je u nedjelju 17. ožujka podsjetio i papa Franjo.

CELAM, CLAR i Caritas pozvali su katolike u Latinskoj Americi i Karibima da “ne ostanu ravnodušni” na patnje cijeloga naroda na Haitiju. 22. ožujka odabran je jer toga dana slave “Petak žalosne Majke”.

Osim toga, pozvali su i na post u petak u tu svrhu. Predlažu “gestu, trenutak ili konkretnu zajedničku akciju” kako bi se “pridružilo vrisku haićanskog naroda, da bi se taj glas čuo na zemlji i na nebu, u pouzdanju u Božje milosrđe i suosjećanje za Njegovu djecu”.

Prema navodima Ujedinjenih naroda, oko 362 tisuća Haićana protjerano je unutar zemlje, a više od polovice toga broja čine djeca. Gotovo polovica od oko 11 milijuna stanovnika Haitija pati od akutne gladi. U nedostatku učinkovite vlasti, predsjedničko vijeće sastavljeno od predstavnika različitih stranaka i društvenih skupina trebalo bi uskoro preuzeti kontrolu nad državnim institucijama. U međuvremenu, UN je objavio da su bande preuzele nadzor nad više od 80 posto područje glavnog grada Port au Princea.