Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi u Europskoj uniji dijele brige poljodjelaca

Bruxelles (IKA)

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) objavilo je u utorak 30. siječnja 2024. Priopćenje u povodu ovogodišnjih prosvjeda poljodjelaca.

Mnogi poljodjelci ovih dana prosvjeduju u zemljama članicama EU-a, osjećajući da im je egzistencija ugrožena. COMECE stoga želi „uzeti udjela u javnoj raspravi koja poprima oblik u ovom osjetljivom trenutku“.

„Dok snažno podupiremo cilj održive budućnosti za sve u EU-u, dijelimo zabrinutosti poljodjelaca u vezi opstanka malih i srednjih farmi i budućnosti seoskih područja“, piše u priopćenju

Poljoprivredni sektor ima središnju ulogu u opskrbi europskih građana priuštivim kvalitetnim proizvodima, poručili su biskupi. Naglasili si da poljodjelci istodobno daju važan doprinos brizi za okoliš.

„Poljodjelci su danas suočeni s relativno niskim primanjima i dugim radnim vremenom, tržišnim natjecanjem (uključujući uvoz izvan EU-a), visokim cijenama energenata i inflacijom, rastućom nesigurnosti uslijed klimatskih promjena, ali i s onim što se smatra prevelikom regulacijom i priljevom novih politika s konkretnim financijskim posljedicama“, naglasili su iz COMECE-a.

Poznato je, dodaju, da poljodjelcima njihov poziv znači više od pukog posla – prirastao im je k srcu i dio je njihova identiteta. Europski biskupi uvjereni su da se samo pažljivim slušanjem i iskrenim dijalogom može ostvariti bolje razumijevanje stvarnosti seljaka u uniji.

Stoga se na kraju COMECE-ovog priopćenja pozdravlja Strateški dijalog između EU-a i ključnih predstavnika iz cijelog agro-prehrambenog lanca, koji je službeno počeo 25. siječnja.

Biskupi pozivaju donositelje političkih odluka da u središte političkih nastojanja stave ljudsku osobu, osiguravajući veću transparentnost u procesu donošenja odluka, uzimajući u obzir moguće posljedice za one na koje utječu, te, konačno, dopuštajući veće uključivanje svim relevantnim činiteljima.