Budi dio naše mreže
Izbornik

Bivši prior Taizéa brat Alois odlazi na Kubu

Bonn (IKA)

Dosadašnji prior ekumenske zajednice u Taizéu brat Alois Löser odlazi na Kubu, gdje će živjeti u maloj zajednici svoje subraće.

Već mu je odavno jasno da nakon 18 godina službe kao prior “želi dulje vrijeme provesti izvan Taizéa, kako bi ondje doista oslobodio prostor”, rekao je 69-godišnji brat Alois, njemački katolik, u intervjuu za njemačku Katoličku novinsku agenciju (KNA) objavljenom u srijedu 22. studenoga.

Najprije će, kako je najavio provesti dva do tri mjeseca u zajednici na sjeveru Italije, a potom će dulje vremena boraviti na Kubi. Ondje žive članovi zajednice iz Taizéa u jednom gradiću tri sata vožnje udaljenom od Havane. “Bit ćemo trojica ondje”, rekao je brat Alois, koji je najavio daljnji razgovor o svojoj budućnosti nakon dvije godine.

Njegov nasljednik brat “Matthew i druga subraća sigurno će s vremenom o tome predočiti prijedlog”, dodao je.

Taizé, mjestance na jugu Burgundije u Francuskoj gdje se okupljaju mladi iz cijeloga svijeta, sjedište je zajednice i simbol ekumenskog pokreta. Bratstvo iz Taizéa ima oko 90 muškaraca katolika i protestanata iz tridesetak zemalja.

Oko četvrtine njih živi u manjim zajednicama u Aziji, Africi i Južnoj Americi. Ondje braća dijele svakodnevicu s djecom koja žive na ulici, zatvorenicima, umirućima i osamljenima.
Brat Alois vodio je zajednicu 18 godina nakon što je na dužnosti priora 2005. naslijedio brata Rogera, švicarskog kalvinista koji je 1944. počeo okupljati zajednicu u Taizéu. Za vrijeme molitve 16. kolovoza 2005. nožem ga je napala psihički rastrojena žena, ubrzo nakon toga brat Roger je preminuo od ozljeda.

U prvu korizmenu nedjelju službu priora preuzima 58-godišnji engleski anglikanac brat Matthew Thorpe. Brat Matthew došao je prvi put u Taizé kao 20-godišnjak, a u zajednicu je stupio 1986. godine.

Ključne riječi:
brat alois Taizé