Budi dio naše mreže
Izbornik

Sinodalno ekumensko bdjenje 30. rujna bit će molitva za jedinstvo u Crkvi

Vatikan (IKA)

Inicijativa „Together – okupljanje naroda Božjega“ u okviru koje će 30. rujna 2023., uoči skupštine Biskupske sinode o sinodalnosti u listopadu, biti održano bdjenje, predstavljena je u ponedjeljak 23. siječnja u Tiskovnom uredu Svete Stolice, izvještava Antonella Palermo za Vatican News.

„Ne brine me što unutar Crkve postoje različita mišljenja, to je posve normalno. Sinoda je po svojoj prirodi ona koja ne dijeli, trebamo slušati jedni druge kako bismo razlučili što Bog želi za svoj narod. Stoga sam uvjeren da zajedno možemo dobro napredovati“, rekao je kardinal Jean-Claude Hollerich, SI, glavni izvjestitelj XVI. redovne skupštine Biskupske sinode, kojoj će 30. rujna prethoditi ekumenska molitva na Trgu svetog Petra u Rimu u nazočnosti pape Franje i predstavnika raznih Crkava. Ovu inicijativu, otvorenu za sve, promiče i potiče Zajednica iz Taizéa, a ona nosi ime „Together – okupljanje naroda Božjega“ te se organizira u suradnji s Rimskom biskupijom, Glavnim tajništvom Sinode, Dikasterijem za promicanje jedinstva kršćana, Dikasterijem za laike, obitelj i život, kao i s pedesetak crkvenih i ekumenskih udruga. Predstavljanje događaja održano je u ponedjeljak 23. siječnja u Tiskovnom uredu Svete Stolice.

Moliti zajedno ponovno otkrivajući jedni druge kao braća i sestre u Kristu

Sinodalnost sama po sebi nije nešto novo jer se odnosi na iskustvo koje su započeli sami apostoli. Sada je novost zajednička molitva, svjesni da smo svi kršteni u Kristu. To je ključni koncept predstavljanja ekumenskog bdijenja u kojem će sudjelovati mladi od 18 do 35 godina iz raznih europskih zemalja i svih kršćanskih tradicija, pozvani da provedu zajedničko vrijeme za vikend krajem rujna. Gostoprimstvo će im pružiti rimske župe i zajednice. Za novije generacije mladih katolika to je događaj koji je osmišljen i kao kontinuitet sa Svjetskim danom mladih u Lisabonu. Nakon bdijenja, biskupi i sudionici Sinode imat će trodnevnu obnovu u blizini Rima, a predvodit će je dominikanski teolog Timothy Radcliffe.

Brat Alois: Zaustaviti se kako bismo slavili jedinstvo i molili za mir

Ovo vrijeme stanke, predaha, tišine koje će biti posvećeno slavlju tog „još nesavršenog, ali stvarnog jedinstva“ u Kristu predložio je, još u listopadu 2021. godine, prior Zajednice iz Taizéa brat Alois. Naglasio je da smo kao kršćani ujedinjeni i da se to mora očitovati unatoč tome što teološka pitanja ostaju neriješena: tako otkrivamo da možemo postati mirotvorci. Papa je bio oduševljen prijedlogom, podsjetio je danas redovnik iz Taizéa. Očito je sazrelo vrijeme za tu ideju, dodao je. Očitovanje jedinstva, kroz ono što je duhovni ekumenizam, preduvjet je za traženje mira u svijetu. Brat Alois je istaknuo važnost ponovnog usredotočenja na dar krštenja koji nas povezuje: „U klimi društvene polarizacije želimo se usredotočiti na molitvu u Kristu koji je naše jedinstvo.“ Ono što mu je na srcu, precizirao je, jesu mnogi mladi ljudi u potrazi za duhovnim putem, još uvijek dezorijentirani: i njih treba gledati, a ne samo one koji su već vezani za vjeru.

Otvaranje vrata ekumenizmu djelovanja

Ekološka kriza i plač siromaha dva su prioriteta koja treba imati pri srcu, predložio je brat Alois. To je također podijelio nadbiskup Ian Ernst, osobni predstavnik nadbiskupa Canterburyja pri Svetoj Stolici te direktor Anglikanskog centra u Rimu. Bio je to poziv da se otvore vrata ekumenizmu djelovanja. „Moramo biti nositelji dubokih potreba Božjeg naroda, slušati glas onih koji se inače ne čuju. Sinoda mora promicati uključivost i ne razmišljati samo o strukturama, već staviti same relacije u središte“, kazao je nadbiskup Ernst. U tom smislu, bdijenje će biti svojevrsni „ispit“ koji će pokazati koliko smo sposobni moliti jedni za druge i preuzeti odgovornost za poteškoće jedni drugih. Jer međusobno lomljenje Božje riječi, napomenuto je, nije nešto apstraktno, nego nešto što osnažuje konkretnost života.

Sinoda treba duh poniznosti i iskrenosti

Pastor Christian Krieger, predsjednik Konferencije europskih Crkava i Francuske protestantske federacije rekao je da „sinoda ima performativni karakter jer nas je sposobna preobraziti“ te je potaknuo talijanske reformirane Crkve na sudjelovanje na tom molitvenom danu. Među govornicima je bio i Khajag Barsamian, predstavnik Armenske apostolske Crkve pri Svetoj Stolici, za kojeg je temeljno da svi traže i održavaju duh poniznosti i iskrenosti: „Jer poniznost nije oblik slabosti, a jedinstvo se ostvaruje upravo kad nema nikog višeg od drugoga.“

S. Nathalie Becquart: Sinodalnost je Drugi vatikanski koncil u jednoj riječi

„Sinodalno obraćenje za Katoličku je Crkvu dio dijaloškog hoda za jedinstvo kršćana“, rekla je sestra Nathalie Becquart, dotajnica Sinode, dodajući da je Sinoda plod Drugog vatikanskog Koncila. „Jedan od teologa je rekao da je sinodalnost zapravo Drugi vatikanski koncil u jednoj riječi, u sintezi“, kazala je sestra Nathalie. Na skupštini Biskupske sinode u listopadu, kao i na Koncilu i dosadašnjim sinodama, bit će predstavnici drugih kršćanskih Crkava. „Glavno tajništvo Sinode pozvalo je predstavnike kršćanskih Crkvi na sve razine: biskupijske, kontinentalne i onu univerzalnu“, potvrdila je dotajnica Sinode.

Kardinal Hollerich: pozitivne napetosti u Crkvi služe njezinoj stabilnosti

Živa sinodalnost u Crkvi vodi nas u novo crkveno proljeće, u novo polazište. U to je uvjeren kardinal Hollerich, koji je mnogo inzistirao na tome da „nema unaprijed postavljenih planova“, nego da treba biti poslušan u slušanju Duha Svetoga. Upravo susret, shvaćen kao temeljna metoda, potiče na razlučivanje i uklanja prepreke i napetosti: „Kad je susret autentičan, onda se može istinski učiti u ljudskosti. U dijalogu gradimo svoj kršćanski identitet. Proces međusobnog učenja nas zbližava.“ Kad se čitaju sažeci pojedinih biskupskih konferencija, primijetio je isusovački kardinal, nastaje jedno veliko jedinstvo, nauštrb one iskidane slike koju često žele istaknuti klevetnici Crkve. „Da biste imali šator potrebna vam je napetost inače šator pada. ‚Pozitivne‘ tenzije su dobre. Ne želimo negativne i destruktivne, ali potrebne su pozitivne“, zaključio je kardinal, izvještava Vatican News.