Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkveni poglavari: Kršćani u Iraku nisu „uvoz“

Erbil (IKA)

Crkveni poglavari u Iraku, okupljeni u Ankawi na sjeveru Iraka u utorak 28. studenoga, naglasili su duboku ukorijenjenost kršćanstva u toj zemlji, objavila je u dan kasnije KNA.

Kršćani nisu ni manjina ni uvoz, zaključili su u zajedničkoj izjavi na sastanku u utorak u Ankawi, kršćanskom predgrađu Erbila, glavnog grada Autonomnog područja Kurdistan u Iraku, prenio je Kaldejski patrijarhat.

Kršćani u Iraku važan su dio iračke kulturne, socijalne i nacionalne baštine i neprekidno su nazočni u toj zemlji. Unatoč tome, iračka država nije poduzela ozbiljne mjere zaštite njihovih prava i povrata oduzete im imovine. Postoji zabrinutost da će se tako i nastaviti, piše u izjavi.

Crkveni poglavari u Iraku žale se na pritiske i napade kojima su izloženi kršćani u toj zemlji. “Kršćani su po svojoj naravi i vjeri miroljubivi. Nisu skloni nasilju i osveti”, navodi se dalje u izjavi. Crkveni poglavari osuđuju najnovije političke pojave u zemlji, prije svega ukidanje dekreta o pravnom položaju kaldejskog patrijarha.

U izjavi se pozivaju irački kršćani da ostanu vjerni svome identitetu. Istodobno, pozvani su da budu svjesni svoje uloge u nacionalnom kontekstu, da se profesionalno i iskreno angažiraju u politici i državnim strukturama i teže državi blagostanja za sve građane. Crkveni poglavari u Iraku nadalje pozivaju na okončanje rata u Svetoj zemlji i angažiranje svih političkih snaga u cilju rješenja dviju država.

“Okončanje toga povijesnog sukoba spriječit će daljnje klijanje mržnje i bune među narodima u tome području”, piše u izjavi. Irački crkveni dužnosnici pridružuju se pozivu Crkava u Svetoj zemlji na ograničavanje svečanosti za Božić i Novu godinu na molitvu i liturgiju iz poštovanja prema žrtvama rata.

Sudionici sastanka minutom šutnje prisjetili su se i žrtava požara u svadbenoj dvorani u Karakoshu, u kojemu je krajem rujna poginulo 133 ljudi, a ozlijeđeno je više od stotinu. “Pozivamo iračku vladu da provede ozbiljnu istragu kako bi se utvrdilo tko je prouzročio taj događaj, kako bi ga se pozvalo na odgovornost”, piše u izjavi, a objavila je KNA.