Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Sako se vratio u Bagdad

Bagdad (IKA)

Patrijarh Kaldejske katoličke Crkve kardinal Louis Raphael Sako vratio se u Bagdad, gdje je u srijedu 12. lipnja 2024. slavio misu, nakon gotovo 11-mjesečnog izbivanja iz sjedišta patrijarhata, objavila je agencija Papinskih misijskih djela „Fides“.

Patrijarh je u srpnju 2023. napustio Bagdad nakon što je irački predsjednik Abdul Latif Rashid poništio dekret iz 2013. godine, kojim ga je njegov prethodnik Jalal Talabani bio ovlastio za upravljanje kaldejskom crkvenom imovinom i službeno ga priznao poglavarom Kaldejske katoličke Crkve, kada je bio izabran na tu službu i potvrđen od pape Benedikta XVI.

U sjedište patrijarhata vratio se je pošto je irački premijer Mohammed Shia al-Sudani potpisao novi dekret, objavljen 11. lipnja na mrežnoj stranici Kaldejske katoličke Crkve. Njime se kardinal Sako „imenuje“ kaldejskim patrijarhom „u Iraku i u svijetu“, te se određuje da upravlja kaldejskim crkvenim dobrima.

Priznavanjem prerogativa patrijarhu, otvoren mu je put za povratak iz Erbila odakle je upravljao Kaldejskom Crkvom.

Na dan povratka u Bagdad oko kardinala se okupila cijela mjesna zajednica, uključujući časne sestre, svećenike i biskupe Basiliusa Yalda i Shlemona Wardunija.

Patrijarh Sako služio je liturgiju u crkvi sv. Jurja. U homiliji je zahvalio Bogu što je „stao na kraj ovom teškom razdoblju nepravde kroz odvažnu inicijativu premijera Mohammeda Shije Al-Sudanija“.

„Premijerova odredba daje novo pouzdanje kršćanima, koji su opetovano bili iskušavani od pada prethodnog režima, i jača njihovu nadu u bolju budućnost“, dodao je irački kardinal.

Istaknuo je da irački starosjedioci kršćani nisu stranci u toj blagoslovljenoj zemlji. „Mi smo potomci utemeljitelja Mezopotamske civilizacije. Mi smo baštinici Epa o Gilgamešu s njegovim dubokim ljudskim sadržajem, nasljednici Hamurabija, autora prvog zakona u ljudskoj povijesti, i potomstvo Abrahama Kaldejca, oca vjernika u Jednoga Boga. Naša Crkva je jedna od najstarijih Crkvi.“ To je Crkva koja je uvijek živjela potpunu odanost domovini, kojoj smo „mnogo dali“.

„Sada, želimo da vlada s nama pregovara na načelima građanstva i ravnopravnosti, da poštuje našu zastupljenost i da nam vrati oduzete domove i imovinu“, naglasio je. Vraćanje pravice kršćanima „može potaknuti emigrante da se vrate u svoju zemlju, ulažu i otvaraju radna mjesta“, poručio je kardinal Sako.