Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Sako u Mosulu posvetio obnovljenu crkvu

Bagdad/Mosul (IKA)

Deset godina nakon što je Islamska država (IS) zauzela grad Mosul na sjeveru Iraka, kardinal Louis Raphael Sako posvetio je crkvu koja je ponovno sagrađena na mjestu tada srušene.

Kaldejski patrijarh kardinal Sako posvetio je u nedjelju 7. travnja crkvu Naše Gospe od vječne pomoći u Mosulu, izvijestila je KNA. Naglasio je kako je riječ o izvanrednom događaju koji bi mogao ohrabriti kršćane da se vrate u grad, prenosi KNA izviješće arapskog mrežnog portala abouna.org.

Patrijarh je u propovijedi istaknuo “prednjačenje” kršćana u izgradnji iračkog društva, kulture i napretka u pokrajini Mosul.

Ekstremisti su nakon zauzimanja grada obeščastili crkvu i koristili ju kao policijsku postaju. U crkvi su uništeni svi kršćanski simboli, raspela i kipovi i zamijenjeni plakatima i simbolima IS-a. Tri godine kasnije, iračka vojska i savezničke snage oslobodile su grad.

Na posvećenju u nedjelju uz najmanje 300 vjernika sudjelovali su i kršćanski, muslimanski, jezidski i sabejski vjerski i politički dužnosnici iz Mosula i Ninive kao i međunarodni predstavnici koji su financirali ponovnu izgradnju crkve.

U Mosulu, koji je papa Franjo posjetio 2021., obnavljaju se i druge crkve i samostani. Obnova međutim teče sporo, a mnogi vjernici još se nisu vratili, navodi izvješće.