Budi dio naše mreže
Izbornik

Irački kršćani prikazali Ninivski post za mir na Bliskom istoku

Bagdad (IKA)

Irački kršćani su, na poziv patrijarha Kaldejske katoličke Crkve kardinala Louisa Raphaëla Sakoa, godišnji Ninivski post, od 22. do 24. siječnja 2024., prikazali za mir na Bliskom istoku, objavio je Vatican News.

Patrijarh Sako pozvao je vjernike da nakana trodnevnog posta bude za mir u Iraku, Svetoj Zemlji, Ukrajini i diljem svijeta.

Potaknuo ih je na gorljivu molitvu Svemogućem Bogu „da nadahne svjetske vođe da teže k miru a ne k ratu te da postignu plodan napredak prema pomirenju, bratskim odnosima, ljubavi i snošljivosti radi dobra čovječanstva“.

Ninivski post se održava svake godine uoči korizme. Među drevnim siro-kršćanskim zajednicama na Bliskom istoku poznat je kao Baotha d’Ninwaye – Molba Ninivljana.

Održava se u spomen na tri dana koja je prorok Jona proveo u utrobi ribe te na post Ninivljana nakon što ih je pozvao na pokajanje.

Ove godine većina siro-kršćanskih zajednica, među kojima je Kaldejska katolička Crkva među najvećima, post obdržava od 22. do 24. siječnja.

Tamošnji kršćani, pogođeni ratom i nestabilnošću, održavaju slabašnu prisutnost na području gdje im korijeni sežu do najranijih dana kršćanstva. Velike siro-kršćanske zajednice prisutne su u jugozapadnoj Indiji te u dijaspori, objavio je Vatican News.