Budi dio naše mreže
Izbornik

Desetci tisuća ljudi u Washingtonu unatoč snijegu u Hodu za život

Washington (IKA)

Središnji Hod za život u SAD-u održan je 19. siječnja u Washingtonu, uz ukupno 16 sličnih okupljanja na kojima su protivnici pobačaja pozivali na zaštitu nerođenih.

Desetci tisuća sudionika okupili su se u Washingtonu na Hodu za život od trga National Mall do zgrade američkog Vrhovnog suda unatoč temperaturi ispod ništice i sniježnoj vijavici, objavio je Kathpress.

“I dalje ćemo hodati, sve dok pobačaj ne postane nezamisliv”, najavila je organizatorica hoda Jeanne Mancini.

Geslo ovogodišnjeg hoda, 51. po redu, glasilo je: “Sa svakom ženom, za svako dijete”. Među govornicima bili su poznati predstavnici pokreta za život, predstavnici Crkve, kao i vodeći političari poput predsjednika Zastupničkog doma Kongresa, republikanca Mikea Johnsona. Rekao je kako je i sam rođen nakon neočekivane trudnoće te da je zahvalan svojim roditeljima što su se odlučili za njega unatoč tome što su bili tinejdžeri.

Svakog je čovjeka Bog “stvorio isto” i obdario ga neotuđivim pravima, “uključujući pravo na život”, poručio je Johnson. On osobno smatra da “ima razloga za optimizam”, glede mogućnosti da takav način razmišljanja još više prodre u javnu svijest.

Hod za život u SAD-u organizira se svake godine u povodu obljetnice presude “Roe protiv Wadea”, kojom je 22. siječnja 1973. dopušten pobačaj.

U međuvremenu su se okolnosti promijenile, nakon što je 2022. Vrhovni sud SAD-a poništio tu presudu i prebacio pravnu nadležnost za zakone o pobačaju na savezne države. Nakon toga, 14 saveznih država potpuno je zabranilo pobačaj a dvije su odredile zabranu od šestog tjedna trudnoće.

U drugim državama zagovornici pobačaja izborili su se za liberalizaciju referendumima. Time je primjerice u Ohiju, Kaliforniji i Michiganu “pravo na pobačaj” uvršteno u ustav. Slični referendumi u nekim drugim državama najavljeni su i za ovu godinu.

Organizatori Hoda za život najavljuju da će ubuduće biti još aktivniji na razini saveznih država, budući se ondje sada donose odluke o pobačaju. Tijekom slijedećih šest godina namjeravaju organizirati Hod za život u 50 saveznih država.

Uoči Hoda za život, Američka biskupska konferencija izrazila je podršku sudionicima, a mnogi biskupi sudjelovali su u hodu u različitim saveznim državama. Nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone u subotu je u katedrali slavio misu na početku 20. Hoda za život na Zapadnoj obali i pridružio se sudionicima hoda. Nadbiskup Cordileone izjavio je u propovijedi kako ima dojam da se u Kaliforniji odvija mahnitanje “protiv života u majčinoj utrobi”. Siromašnim ženama često nedostaju sredstva kako bi se na početku trudnoće odlučile za dijete, kazao je nadbiskup, pozvavši na pridržavanje kršćanskog ideala obitelji i suzdržavanje prije braka. U Los Angelesu, gdje se Hod za život održao deseti put, nadbiskup Jose Horacio Gomez na kraju hoda u katedrali je održao rekvijem za nerođene. Pozvao je na kulturu života, “u kojoj je svaki život svet i zbrinut, u svakoj fazi od početka u majčinoj utrobi do prirodnog kraja”. Svaki ljudski život Bogu je vrijedan, naglasio je mons. Gomez. Uoči Hoda za život u Washingtonu slavljena je misa u katedrali, koju je predvodio kardinal Wilton Gregory.

Ključne riječi:
hod za život SAD washington