Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumensko vijeće Crkava ocijenilo neprihvatljivom izjavu Svjetskog sabora ruskog naroda o „svetom ratu“

Ženeva (IKA)

Nedavna izjava Svjetskog sabora ruskog naroda, organizacije bliske Ruskoj pravoslavnoj Crkvi, o „svetom ratu“ u Ukrajini, izazvala je veliku zabrinutost Ekumenskog vijeća Crkava. Glavni tajnik Ekumenskog vijeća Crkava Jerry Pillay izjavio je u petak 12. travnja u ime Crkava članica, da Vijeće ne može shvatiti ocjenu da je ruski napad na Ukrajinu „sveti rat“, objavio je Kathpress.

Ekumensko vijeće Crkava dio je ekumenskog pokreta i obuhvaća 252 kršćanske zajednice, većinom protestantske i pravoslavne, uključujući i Rusku pravoslavnu Crkvu. Katolička crkva nije članica Vijeća, ali s njime surađuje u mnogim područjima.

Ekumensko vijeće Crkava ne može prihvatiti tvrdnju da je ilegalni i neopravdani upad Rusije u suverenu susjednu državu Ukrajinu „nova etapa nacionalne borbe za oslobođenje ruskog naroda protiv zločinačkog kijevskog režima i kolektivnog Zapada koji iza njega stoji, koja se vodi od 2014. u područjima jugozapadne Rusije“. Za vijeće je neprihvatljivo i gledište „da bi se cijelo područje suvremene Ukrajine trebalo pretvoriti u zonu isključivog utjecaja Rusije“, rekao je Pillay.
Svjetski sabor ruskog naroda donio je krajem ožujka izjavu kojom se kategorički isključuje državna neovisnost Ukrajine. Ruska agresija na Ukrajinu u izjavi se opisuje kao „sveti rat s duhovnog i moralnog gledišta“. Riječ je o „obrani jedinstvenog duhovnog područja Svete Rus“ od „navale globalizma“ i Zapada, „koji se podao sotonizmu“, navodi se u izjavi Svjetskog sabora ruskog naroda, čiji je predsjednik ruski pravoslavni patrijarh Kiril I.
Glavni tajnik Ekumenskog vijeća Crkava Pillay podsjetio je da su nakon ruskog napada na Ukrajinu u veljači 2022. najviša tijela Vijeća u više navrata izričito naglasila da je „rat nespojiv s Božjim bitkom i voljom za čovječanstvo te da krši naša temeljna kršćanska i ekumenska načela“. Vijeće je rusku invaziju na Ukrajinu izričito osudilo kao „nezakonitu i neopravdanu“. Osim toga, Vijeće odbacuje „svaku zloporabu vjerskog govora i autoriteta u svrhu opravdanja oružane agresije i mržnje“. Ruska pravoslavna Crkva nazočna je u skupštini središnjeg odbora kao i u općoj skupštini Sabora, odnosno u procesima koji su doveli do izjave, napominje Vijeće.

Pillay je napomenuo da se zbog toga pismom obratio patrijarhu Kirilu, kako bi se razjasnilo treba li se izjava, koju on naziva dekretom, shvatiti kao izraz pozicije Ruske pravoslavne Crkve. Nadalje, Pillay je pokušao saznati kako Ruska pravoslavna Crkva kao članica Ekumenskog vijeća Crkava može zastupati takvo stajalište i kako se ono može poistovjetiti s onim što je on sam čuo od patrijarha tijekom posjeta Moskvi u svibnju 2023. godine.

Pillay je u srijedu u Ženevi primio metropolita Epifanija, poglavara Pravoslavne crkve Ukrajine. Teme razgovora bile su stanje u Ukrajini, uloga Pravoslavne crkve Ukrajine u mirovnom radu, daljnji angažman Vijeća u suočavanju s ratom i moguće članstvo Pravoslavne crkve Ukrajine u Vijeću.

Metropolit Epifanij nastoji u Švicarskoj organizirati dušobrižničku službu za izbjeglice iz Ukrajine.