Budi dio naše mreže
Izbornik

Europski rabini osudili napade na kršćane u Jeruzalemu

München (IKA)

Konferencija europskih rabina (CER) osudila je najnovije napade na kršćane u Jeruzalemu, prenijela je u nedjelju 23. srpnja 2023. KNA.

„Žalimo zbog serije verbalnih i fizičkih napada na kršćanske klerike i vjernike“, izjavio je predsjednik CER-a, vrhovni rabin Pinchas Goldschmidt u nedjelju u Münchenu.

„Ti su postupci u izravnom proturječju s vrijednostima slobode vjeroispovijesti, na kojima je zasnovan Izrael, kao i s vjerskim naukom židovstva“, naglasio je Goldschmidt.

CER prema vlastitim navodima predstavlja oko tisuću članova, među kojima je 800 aktivnih rabina između Dublina i Vladivostika. Konferencija se zauzima za slobodu vjeroispovijesti i međukulturni i međuvjerski dijalog s muslimanima i kršćanima.

U Izraelu je proteklih tjedana i mjeseci porastao broj napada na kršćane. Kršćani su često izloženi pljuvanju, a množe se slučajevi oskvrnuća grobova i crkvi.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog osudio je napade, nazvavši ih „izopačenim zlom i potpunom sramotom“ za njih „kao društvo i zemlju“.