Budi dio naše mreže
Izbornik

Irački katolici zamolili Svetog Oca da blagoslovi uništeni Gospin kip

Erbil (IKA)

Papa Franjo trebao bi tijekom mise na stadionu u Erbilu blagosloviti kip Blažene Djevice Marije koji su teroristi tzv. Islamske države oskvrnuli tijekom okupacije kršćanskog sela Karamlesa, objavila je Catholic News Agency 4. ožujka.

Karamles se nalazi između Mosula i Erbila u Ninivskoj dolini koja je bila okupirana od 2014. do 2017. godine. Ravnatelj Radija Marije u Erbilu o. Samir Sheer rekao je da su džihadisti kipu otkinuli glavu i ruke. U tijeku je restauracija kipa na koji je vraćena glava, a kip bi trebao biti obnovljen do nedjelje kada bi ga Papa trebao blagosloviti.

„Nakon blagoslova kip će biti vraćen u Ninivsku dolinu. Mjesni kršćani nadaju se da će se Naša Gospa uskoro vratiti u zagrljaj djece iz Karamlesa“, rekao je o. Sheer.

Papa će posjetiti i crkve koje su bile mjesta stradanja kršćana. U subotu 6. ožujka predslavit će misu u bagdadskoj sirokatoličkoj katedrali u kojoj su teroristi 2010. ubili 58 osoba. Za 48 od njih u tijeku je postupak za beatifikaciju koji je 2019. s biskupske razine predan Kongregaciji za proglašenje svetaca.

U nedjelju će pak u Mosulu predmoliti molitvu za žrtve rata na Trgu Crkve okruženom s četiri crkve različitih denominacija koje su bile oštećene ili uništene tijekom okupacije Ninivske doline. Istoga dana pohodit će katedralu Bezgrješnog Začeća u Bakhdidi (Qarakosh) koju su teroristi zapalili 2014., a obnovljena je zahvaljujući Papinskoj zakladi Pomoć Crkvi u nevolji, objavila je CNA.