Budi dio naše mreže
Izbornik

Islamski vjeronauk u Pakistanu nije više obvezan onima koji nisu muslimani

Islamabad (IKA)

Vlasti u Pakistanu ukinule su obvezu pohađanja islamskog vjeronauka koja je bila nametnuta nemuslimanima, izvijestio je u srijedu 24. siječnja 2024. Kathpress.

Pakistanska biskupska konferencija „pozdravila“ je tu odluku i zahvalila Vladi koja je omogućila biskupima sudjelovanje u oblikovanju školskog programa. Školski program međutim, uključujući provjeru i provedbu, i dalje predstavlja izazov, izjavio je ravnatelj Komisije Pakistanske biskupske konferencije Justitia et Pax Naeem Yozsaf Gill, prenijela je azijska tiskovna služba Uca News. „Smjernice za manjine u našoj su zemlji često osuđene na neuspjeh“, rekao je.

Novi nastavni program u Pakistanu za vjeronauk od 1. do 12. razreda odnosi se na učenike pripadnike manjinskih skupina kršćanstva, budizma, hinduizma, sikhizma, izoroastrizma, a njegova primjena predviđena je od iduće školske godine.

Pakistan ima jedan od najmanjih proračuna za obrazovanje u južnoj Aziji. Za školsku godinu 2022./23. predviđeno je 1,7 posto BDP-a za obrazovanje, izvijestio je Uca News. Prema navodima UNESCO-a, oko 500 milijuna nepismenih u svijetu nalazi se u 10 zemalja. Na vrhu toga popisa nalazi se Indija s 256 milijuna nepismenih, a na drugome mjestu je Pakistan s 52,2 milijuna. Na trećemu mjestu je Bangladeš s 43,8 milijuna nepismenih.