Budi dio naše mreže
Izbornik

Militanti u Argentini oskvrnuli Presveto, pretukli svećenika i demolirali crkvu

El Bolsón (IKA)

Skupina militantnih Mapucha upala je u petak 6. studenoga u katoličku crkvu u Argentini, pretukla svećenika, oskvrnula Presveto i demolirala unutrašnjost crkve, izvijestila je Catholic News Agency.

Napad se dogodio u Župi Gospe od Lujána, u gradu El Bolsónu u Patagoniji, blizu granice s Čileom.

Militanti nasilnici su aktivisti Mapuche indijanaca. Mapuche naseljavaju južni i središnji Čile i jugozapadnu Argentinu, uključujući dijelove Patagonije. Militantni aktivisti su posljednjih godina pribjegavali nasilju zbog sporova oko zemlje, posebno se okomljujući na katoličke crkve.

U najnovijem napadu, nasilnici su pretukli župnika fra Ricarda Cittadinija, nakratko držali drugog franjevca kao taoca, oštetili kipove svetaca, raspelo i križni put te isprevrtali klupe. Također su otvorili svetohranište te bacili kalež i ciborij s Presvetim.

Prema novinskoj agenciji AICA-i, dvije žene su ušle u crkvu nakon što su zamolile pristup sanitarnom čvoru te su otvorile vrata ostalim militantima koji su iznenadili župnika i njegovog subrata.

Prije nego su pobjegli, na prozor su objesili argentinsku zastavu umrljanu crvenom bojom. Na kraju je privedeno pet osoba.

AICA je izvijestila da je napad povezan s presudom o deložaciji mapučke skupine Winkul Lafken Mapu sa zemljišta koje su zaposjeli u gradu Villa Mascardiju, 30-ak kilometara od Barilochea. Zemljište je vlasništvo biskupije San Isidro. Izvršenje deložacije odgođeno je na zahtjev biskupije, dok se ne budu mogli uvesti sigurnosni uvjeti za Mapuche i policajce koji trebaju provesti deložaciju.

Iz biskupije Bariloche priopćili su da žale zbog oskvrnuća crkve te su izrazili solidarnost s „našom braćom franjevcima i zajednicom vjernika katolika“ iz Župe Gospe od Lujána.

„Nasilje bilo koje vrste, bilo da se radi o (zemljišnim) zahtjevima ili odgovorima na njih, nikada nije, niti će ikada biti rješenje, nego pogoršava postojeće sukobe. Prva žrtva nasilja je mir i međuljudski sklad“, rekao je biskup Barilochea Juan José Chaparro nakon napada.

„Dok razumije poštovanje koje zahtijevaju neki pripadnici mapučkoga naroda, Crkva, međutim, također zahtijeva poštivanje i obzirnost prema katolicima svetom mjestu, kao što je crkva, posebno uzimajući u obzir da je biskup kontinuirano slušao i razgovarao sa svima koji su mu došli“, istaknuli su iz biskupije.

Naglasili su da „državna Vlada mora preuzeti – bez odgađanja – vlastitu odgovornost za rješavanje sukoba proizišlih iz zahtjeva domorodačkih naroda (poput Mapucha), koji su se pojavili na mnogim mjestima u zemlji – ne samo u Patagoniji.

Pritom se „zakonita prava, razlikujući ih od onih koja to možda nisu, moraju priznati u korespondirajućim slučajevima; odmah pokrenuti pravni mehanizmi da se zakonita prava mogu učinkovito ostvariti.“

„Dugogodišnja nevoljkost Vlade da ispuni tu odgovornost“ je glavni razlog „što sukobi svakodnevno rastu i pojačavaju se“.

Priopćenje biskupije završava molitvom Bogu Ocu „da u svima nama nadahne osjećaje pravde i mira“, objavila je CNA.