Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo proglasio svetom Mariju Antoniju od Svetog Josipa

Vatikan (IKA)

Mariju Antoniju od Svetog Josipa, poznatiju i pod imenom Mama Antula, papa Franjo kanonizirao je u nedjelju 11. veljače 2024. u bazilici svetoga Petra opisujući je kao "putnicu Duha" i "uzor apostolskog žara i odvažnosti", izvijestio je Vatican News.

Uz brojne biskupe i svećenike, na slavlju kanonizacije sudjelovalo je oko pet tisuća vjernika, među kojima su bili i hodočasnici iz nadbiskupije Portiña, u kojoj je papa Franjo nekoć bio pastir. Također, na slavlju kanonizacije sudjelovao je i Javier Milei, novoizabrani predsjednik Argentine.

Sveta María Antonia (1730. – 1799.) živjela je u Argentini u doba kada je isusovački red bio protjeran iz te zemlje. No, tada je María Antonia, laikinja, počela sa širenjem ignacijanske duhovnosti diljem zemlje.

Razmišljajući o navještenom Evanđelju o Isusovom ozdravljenju gubavca (Mk 1, 40 – 45), Papa je naglasio kako gubavac nije patio samo zbog svoje bolesti, već i od marginalizacije. “Strah, predrasude i lažna religioznost: to su tri uzroka velike nepravde, tri ‘gubave infekcije duše’ zbog kojih slabi pate jer se prema njima postupa kao prema smeću. Braćo i sestre, nemojmo misliti da se to dogodilo samo u prošlost. Koliko patnika susrećemo na pločnicima naših gradova! I koliko strahova, predrasuda i nedoličnih ponašanja nalazimo čak i od strane onih koji vjeruju i nazivaju se kršćanima, a patnike i dalje boli! Čak i u našem vremenu nailazimo na veliku marginalizaciju, postoje barijere koje treba srušiti, postoje ‘infekcije gube’ koje treba izliječiti. A kako se odvija takvo liječenje? Ne držanjem razdaljine”, rekao je Papa ističući kako je Isus napravio prvi korak i dotaknuo bolesnika, iako je shvaćao da time krši ideje o čistoći svoga vremena”.

Pred kraj svoje homilije papa Franjo papa Franjo rekao je kako danas “posebno mislimo na Maríju Antoniju de San José, ‘Mamu Antulu’. Ona je bila putnica Duha. Pješice je proputovala tisuće kilometara, prelazeći pustinje, hodajući opasnim putevima, noseći Boga sa sobom.”

“Danas je ona za nas uzor apostolskog žara i odvažnosti”, nastavio je Papa. “Kad su isusovci bili protjerani [iz Argentine], Duh je u njoj zapalio misionarski plamen temeljen na povjerenju u providnost i ustrajnosti.”

“Pomolimo se danas Mariji Antoniji, svetoj Maríji Antoniji de Paz de San José, da nam pomogne.”

Nakon što su pod Michelangelovom kupolom svečano otpjevane litanije Svih svetih, Papa je izgovorio formulu kanonizacije, a zatim je izložena relikvija nove svetice.

Jedan od onih koji su prinosili euharistijske darove na oltar, bili su Claudio Perusini i njegova obitelj. Naime, Claudio je čudesno ozdravio zagovorom nove svetice i to čudo utrlo je put njezinoj kanonizaciji.

Prigodom ovog svečanog događaja diljem Argentine održana su bdjenja, a čin kanonizacije mogao se uživo pratiti na trgovima.