Budi dio naše mreže
Izbornik

U Burkini Faso u napadu tijekom mise ubijeno 15 vjernika

Essakane (IKA)

Biskup Dorija u Burkini Faso Laurent Bifuré Dabire priopćio je 25. veljače 2024. da je u napadu tijekom nedjeljne mise u crkvi u Essakaneu ubijeno najmanje 15 vjernika, prenosi Vatican News.

Dvanaest žrtava preminulo je na licu mjesta, a još troje podleglo je ozljedama. U priopćenju se navodi da je broj stradalih okvirni, te da je još dvoje vjernika ozlijeđeno.

Napad se dogodio u selu na sjeverozapadu, u području Sahela, blizu granice s Malijem i Nigerom.

„U ovim bolnim okolnostima pozivamo vas na molitvu za vječni pokoj onih koji su umrli u vjeri, za ozdravljenje ranjenih i za utjehu žalosnih srdaca“, pozvao je biskup.

„Molimo i za obraćenje onih koji nastavljaju sijati smrt i pustoš po našoj zemlji. Neka naša nastojanja pokore i molitve tijekom ovog razdoblja korizme donesu mir i sigurnost našoj zemlji, Burkini Faso“, poručio je mons. Bifuré Dabire, izvještava Vatican News.

Prema izvješću World Watch List 2024 organizacije Open Doors, Burkina Faso je 20. na listi zemalja u kojima su kršćani najprogonjeniji. Kršćani čine 23.4 % posto stanovništva koje je većinski muslimansko.

Prema Zakladi papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) islamističke skupine, čiji su pripadnici regrutirani među lokalnim stanovništvom i iz inozemstva, pustoše zemlju od 2015. godine.

Biskup Dorija već je prije upozoravao na teško stanje u toj zapadnoafričkoj zemlji. U srpnju 2023. godine u  razgovoru za ACN rekao je da su teroristi okupirali 50 % teritorija. Stoga su, zbog sigurnosnih razloga, mnoge katoličke župe napuštene, a mnogi vjernici ne usude se sudjelovati u liturgijskim slavljima.

„Razumijemo ih i ne zahtijevamo od njih nepotreban rizik“, ustvrdio je pritom biskup.

Napomenuo je da je teror u Burkini Faso usmjeren protiv svih stanovnika „koji ne ispovijedaju isti islam kao džihadisti, uključujući i muslimane“. „Mnogi su izgubili članove obitelji, a materijalno razaranje je također veliko“, dodao je.

Kako javljaju strane agencije, nasilje je posebice eskaliralo u posljednje dvije godine. Kao posljedica dvaju državnih udara, ubijeno je oko 20 tisuća ljudi, a više od 2 milijuna ih raseljeno.