Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Eterović u Reutlingenu podijelio krizmu vjernicima hrvatskih katoličkih zajednica

Reutlingenu (IKA)

Apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj mons. Nikola Eterović, u subotu 29. svibnja, u crkvi sv. Wolfganga u Reutlingenu, podijelio je sakrament potvrde 61 krizmaniku iz Hrvatskih katoličkih zajednica u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu.

Zbog epidemioloških razloga, nadbiskup Eterović sakrament potvrde podijelio je tijekom nekoliko slavlja euharistije jer je broj sudionika na slavljima u biskupiji Rottenburg-Stuttgart ograničen.

Na početku svakoga slavlja nuncija Eterovića pozdravio je voditelj zajednica vlč. Ante Kutleša, izrazivši radost što je, unatoč situaciji s koronavirusom i uvjetima u kojima se mise slave, djelitelj svete krizme upravo netko od hrvatskih biskupa. Osim toga, rekao je vlč. Ante, važno je da mladi u hrvatskim katoličkim zajednicama imaju mogućnost ne samo pripreme, nego i primanja sakramenta potvrde na hrvatskome jeziku.

Obraćajući se okupljenim krizmanicima, kumovima i roditeljima, mons. Eterović u homiliji se dotaknuo simbola Duha Svetoga: vjetra, ognja i jezika, istaknuvši da je Duh Sveti dar Crkvi, što se najbolje vidi u izlijevanju Duha u sakramentu svete krizme.

Također je istaknuo da se djelovanje Duha Božjega uvijek osjeti u ljubavi koju čovjek ima prema Bogu i bližnjemu, a da je Duh Sveti, također, ljubav Boga i Oca.

Potaknuo je sve okupljene da žive u skladu s Duhom Božjim i da kao mladi vjernici čuvaju vrijednosti svoga hrvatskog naroda u zemlji poput Njemačke, u kojoj se susreću različite kulture, religije i svjetonazori.

Osim toga, Duh Sveti se trajno daruje, pa je potrebno, ako se katkada i krene stranputicom, uz pomoć Duha Božjega, vratiti se na put vjere, poručio je nadbiskup Eterović.

U zajedništvu s apostolskim nuncijem, mise su suslavili vlč. Kutleša, fra Milan Gelo i vlč. Senko Antunović. Pjevanje je predvodio zbor mladih pod ravnanjem Vlatke Vukašinac.