Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Jan Graubner novi praški nadbiskup

Prag (IKA)

Papa Franjo imenovao je 13. svibnja predsjednika Češke biskupske konferencije i dosadašnjega nadbiskupa u moravskom Olomoucu Jana Graubnera (73) novim praškim nadbiskupom, prenosi Vatican News.

Nadbiskup Graubner time u službi nasljeđuje kardinala Dominika Duku (79) koji je dijecezu glavnoga češkoga grada vodio od godine 2010. Mons. Graubner je kardinala Duku naslijedio i godine 2020. u službi predsjednika Češke BK.

Novi praški nadbiskup dobro je poznat češkoj javnosti jer je već bio na čelu Češke BK od 2000. do 2010. godine, te godinama vodi Češki Caritas. Na čelo dijeceze u Olomoucu došao je 1992. godine.

Jan Graubner rođen je 29. kolovoza 1948. u Brnu, tek s Praškim proljećem godine 1968. uspio je upisati teološki studij u Olomoucu, za svećenika je zaređen 1973. Službu dušobrižnika obavljao je u manjim mjestima i bio vrlo omiljen među pukom.

Sv. Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom Olomouca godine 1990., a nakon smrti Frantiseka Vanaka 1991. privremeno je vodio nadbiskupiju kao administrator te je 28. rujna 1992. imenovan nadbiskupom Olomouca i time moravskim metropolitom. Zaslužan je, između ostaloga, za obnavljanje nacionalnih hodočašća u Velehrad, u svojoj nadbiskupiji obnovio je crkvene strukture nakon komunističkoga režima, obiteljski pastoral stavio je u središte te osnovao više škola.

Mons. Graubneru na imenovanju su čestitali češki predsjednik Miloš Zeman, premijer Petr Fiala i ministar kulture Martin Baxa.

Na području Praške nadbiskupije od oko 2,3 milijuna stanovnika njih oko 550.000 su katolici.