Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher završio putovanje u Vijetnam

Rim (IKA)

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice mons. Paul Richard Gallagher završio je u nedjelju 14. travnja 2024. putovanje u Socijalističku Republiku Vijetnam, objavio je Vatican News.

Nadbiskup Gallagher je posjet zemlji u jugoistočnoj Aziji počeo 9. travnja. Susreo se s lokalnim političkim i crkvenim vlastima te katoličkoj zajednici izrazio blizinu pape Franje. Upravo je porukom brige Svetoga Oca za vijetnamsku Crkvu završeno slavlje koje je nadbiskup Gallagher predvodio u katedrali Phu Cam u Hueu – istaknuto je u objavi na računu Državnoga tajništva @TerzaLoggia na platformi X, u kojoj se, osim toga, napominje da je katoličke vjernike u Vijetnamu nadbiskup povjerio zaštiti Gospe od La Vanga.

Susret s civilnim vlastima i biskupima

U objavi na X-u također piše da se nadbiskup susreo s civilnim vlastima i posjetio tri crkvene pokrajine Hanoi, Hue i Ho Chi Minh City. S vijetnamskim biskupima razgovarao je o Sporazumu o statusu rezidentnoga papinskog predstavnika, povijesnom sporazumu u odnosima između Vijetnama i Svete Stolice potpisanom u prosincu 2023., te o situaciji mjesne Crkve u višereligijskoj zemlji koja ima 27 milijuna vjernika, što je 27 % stanovništva, i gdje katolička zajednica bilježi snažan porast od više od 7.2 milijuna vjernika.

Razgovor s premijerom

Nadbiskup Gallagher se u Hanoiju susreo s nekoliko predstavnika vijetnamske vlade, među kojima su bili premijer Phạm Minh Chính, ministar vanjskih poslova Bùi Thanh Sơn i ministrica unutarnjih poslova gospođa Phạm Thị Thanh Trà. U razgovoru s Premijerom istaknuti su pozitivni odnosi između Vijetnama i Svete Stolice te izraženo zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima, u nadi da će se uskoro održati sljedeći, jedanaesti sastanak Zajedničke radne skupine Vijetnama i Svete Stolice. Tijekom razgovora bilo je riječi i o mogućem posjetu pape Franje toj zemlji, objavio je Vatican News.