Budi dio naše mreže
Izbornik

Napreduje obnova poda u bazilici Svetoga groba

Jeruzalem (IKA)

Predstavnici kršćanskih zajednica koje čuvaju baziliku Svetoga groba u Jeruzalemu, predstavili su tijek obnove poda bazilike, na sastanku u Samostanu Presvetog Otkupitelja, objavila je 10. listopada Agencija SIR.

Sastanku su nazočili grkopravoslavni jeruzalemski patrijarh Teofil III., armenski patrijarh Nourhan Manoughian, kustos Franjevačke kustodije Svete Zemlje fra Francesco Patton i odgovorna osoba za projekt o. Dobromir Jasztal.

Patrijarh Teofil III. Rekao je da je to „vrlo važan projekt“ te da „svaki korak predstavlja izazov“. O. Jasztala dodao je da „projekt obnove poda Svetoga groba nije samo osjetljiv ili delikatan, nego je vrlo složen jer ovisi o različitim aspektima situacije samog poda i o različitim fazama koje obnova donosi. Prva faza odnosila se na projekt arheoloških istraživanja koja se nastavljaju. Druga faza je restauracija podnog kamena, povijesnog kamenja i zamjena nedostajućih s novim, kompatibilnim s postojećim podom koji će biti obnovljen. Faza koju smo danas predstavili je vrlo važna jer uključuje infrastrukturu koja će biti postavljena ispod poda i koja će nam u konačnici omogućiti da pripremimo izvedbu poda.

Francesca Romana Stasolla, arheologinja sa Sveučilišta La Sapienza u Rimu kazala je da radovi napreduju po sektorima. „Trenutno je pred nama iskopavanje dijela rotonde i dijela sjevernog broda, dakle u triportiku Konstantinova kompleksa. Važno je što u sinergiji rade kolege restauratori, kolege koji se brinu o biljkama i mi koji se brinemo za arheološka iskapanja. Blisko surađujemo jer je ovo jedan veliki projekt u kojem se stvari zajedno kreću.“

„Dobro napredujemo. Dogovaramo dio posla koji se mora napraviti ispod poda, infrastruktura, što će također biti na dobrobit hodočasnika triju zajednica. To je stvar funkcionalnog prihvata hodočasnika koji će, nakon završetka restauratorskih radova, moći ući u mnogo ugodnije okruženje, rekao bih i mnogo ljepše s estetskog gledišta, a u isto vrijeme i mnogo funkcionalnije za njih“,  objasnio je kustos Patton.

Pozvao je, stoga, hodočasnike da dođu s povjerenjem, da se ne boje ako ponekad čuju neku neobičnu vijest. Istaknuo je da je Sveta Zemlja sigurna za hodočasnike koji kao izvor sigurnosti imaju vjeru u Boga.

Obnova poda službeno je počela 14. ožujka ove godine.

Foto: CNS/Debbie Hill // Početak obnove poda u bazilici Svetoga groba – fra Francesco Patton, patrijarh Teofil III. i patrijarh Nourhan Manougian

Foto: SIR // obnova poda bazilike Svetoga groba u Jeruzalemu