Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Sako o nesigurnoj budućnosti Iraka

Bagdad (IKA)

Kaldejski patrijarh kardinal Louis Raphaël I. Sako u razgovoru za Radio Vatikan opisao je aktualnu situaciju u Iraku, posebice na sjeveru zemlje.

Prošlih su dana turske vojne snage izvele više zračnih napada na sjeveru Iraka, koji su prema turskim izvorima bili usmjereni na položaje Kurdistanske radničke stranke (PKK). Među ciljevima napada bio je i grad Zakho u kojem je kardinal Sako rođen, a u kojem živi gotovo 200.000 ljudi, uglavnom Kurda i kaldejskih kršćana.

Irak je obilježen podjelama koje traju 17 godina te ima mnogo negativnih stvari, a posebno se ističe loša gospodarska situacija. Turski vojni napadi nisu nova pojava, ali Turska ovaj put nije obavijestila iračke vlasti. Napadima je obuhvaćeno široko područje te su bombardirana naselja, uključujući i kršćanska, pri čemu je poginulo najmanje 10 civila. Ne znam ima li kršćana među žrtvama. No, treba upamtiti da su poginuli irački građani, rekao je kardinal, dodavši da je bombardirano i kaldejsko kršćansko groblje.

Mjesno stanovništvo već je mnogo pretrpjelo te je nekoliko puta bilo primorano na bijeg. Duže vrijeme na tom području nema trajne stabilnosti. Ljudi su zabrinuti, sela nastradala u napadima su napuštena. Riječ je o problemima koji se vuku godinama, ali mora ih se rješavati kroz ozbiljan dijalog, a ne vojnim putem, upozorava patrijarh Sako.

Stanje u Iraku pogoršalo se u posljednje vrijeme jer je prethodna Vlada zemlju ostavila bez sredstava. Nema gospodarstva. Novi je premijer obećao 300 milijuna dolara, ali samo za isplatu plaća potrebno je najmanje 5 milijardi dolara. Povećava se broj zaraženih koronavirusom. Nedostaje liječnika i lijekova. Nema novca. Premijer pokušava riješiti te probleme, ali ima političkih skupina i stranki koje su tijekom 17 godina iskorištavale situaciju te su sredstva ukradena, rekao je kardinal.

Budućnost Iraka je nejasna, ali nadamo se da će nova Vlada poduzeti ispravne mjere.Vrlo je ozbiljna i situacija vezana uz pandemiju. U toj je zemlji zaraženo više od 40.000 ljudi, dok ih je više od 1500 preminulo od posljedica COVID-19. Prema kardinalovim riječima, od koronavirusa je preminulo najmanje sedmero kršćana te je bilo nekoliko slučajeva zaraze u kućama i bolnicama. Zaraženi su i koptski pravoslavni svećenik i protestantski pastor. Kaldejska Crkva prati i pomaže pogođenim obiteljima, kao i onima koji su izgubili posao. Mnoge obitelji već tri mjeseca žive u izolaciji, a pomoć im donose svećenici, rekao je kaldejski patrijarh za Radio Vatikan.

 

Ključne riječi:
Irak sako