Budi dio naše mreže
Izbornik

Talijanska ministrica obrane: Nikada gubiti ljudskost

Rim (IKA)

Brod španjolske nevladine organizacije „Open Arms“, koji je 13 dana čekao na dozvolu za iskrcavanje više od 140 osoba, uključujući 32 maloljetnika, koje su spašene u Sredozemnom moru, stigao je 15. kolovoza pred otok Lampedusu u pratnji dva broda talijanske mornarice.

Naime, Pokrajinski administrativni sud (TAR) u Laziju naredio je obustavu postojeće zabrane ulaska u talijanske teritorijalne vode, a Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Italije zbog toga je najavilo da će podnijeti žalbu Državnom vijeću, prenosi Vatican News. U svjetlu pripremljene dokumentacije, odnosno liječničkog i psihološkog izvještaja, te očito iznimno ozbiljne i hitne situacije, odobren je zahtjev za ulazak broda „Open Arms“ u talijanske teritorijalne vode i pružanje hitne pomoći spašenim osobama u najvećoj potrebi, ističe se u objašnjenju Pokrajinskog administrativnog suda iz Lazija. Pozivajući se na pravo i osjećaj za ljudskost, talijanska ministrica obrane Elisabetta Trenta odlučila je ne potpisati zabranu ulaska, koju je pokušalo ishoditi talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Odlučila sam ne potpisati novu uredbu ministra unutarnjih poslova o zabrani ulaska, tranzit i zaustavljanje u teritorijalnim vodama plovila nevladine organizacije „Open Arms“, nakon što je Pokrajinski sud u Laziju obustavio prethodnu sličnu odredbu, ističe se u priopćenju ministrice, koja dalje objašnjava da je spomenutu odluku donijela motivirana čvrstim pravnim razlozima i slušajući svoju savjest. Ne smijemo nikada zaboraviti da iza rasprava koje se vode posljednjih dana stoje djeca i mladi koji su pretrpjeli nasilje i zlostavljanje svake vrste. Politika ne smije nikada izgubiti ljudskost. Zato nisam potpisala, poručila je Elisabetta Trenta.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini preko društvenih je mreža poručio da su u zabrani iskrcavanja s broda „Open Arms“ ostali sami protiv svih. Talijanski premijer Giuseppe Conte u otvorenom je pismu ministru unutarnjih poslova najavio da su Francuska, Njemačka, Rumunjska, Portugal, Španjolska i Luksemburg pokazale volju primiti migrante.

Pozivajući se na događaje vezane uz brod „Open Arms“, kao i brod „Ocean Viking“ koji u libijskim vodama čeka sigurnu luku za iskrcaj više od 350 osoba, od kojih 26% čine maloljetnici bez pratnje, regionalna ravnateljica UNICEF-a za Europu i Srednju Aziju Afshan Khan, posebna koordinatorica za izbjegličku i migrantsku krizu u Europi, poručila je da UNICEF traži da se odmah osigura sigurna luka kako bi se djeca s oba broda, zajedno sa svima ostalima koji se na njima nalaze, mogla potpuno sigurno iskrcati.

Ključne riječi:
lampedusa migranti open arms