Budi dio naše mreže
Izbornik

Talijanski biskupi prihvatili komunikacijski „dekalog“

Trst (IKA)

Tršćanska biskupija, a za njom će se uskoro povesti i neke druge talijanske biskupije, obvezala se nedavno na jezični „dekalog“, deset pravila o komunikaciji lišenoj neprijateljstva.

Tršćanski biskup mons. Enrico Trevisi potpisao je 30. kolovoza Manifest o komunikaciji (Manifesto della comunicazione non ostile), objavio je talijanski portal La Nuova Bussola Quotidiana. Trst je tako prva biskupija koja se pridružila inicijativi koju promiče udruga Parole O_Stili, koja od 2017. promiče – kako je navedeno na njihovoj mrežnoj stranici – „socijalni projekt protiv nasilja riječima“. Manifest je podijeljen u deset točaka: 1) virtualno je stvarno; 2) ono si što komuniciraš; 3) riječi daju oblik misli; 4) prije nego se progovori treba slušati; 5) riječi su most; 6) riječi imaju posljedice; 7) u dijeljenju s drugima potrebna je odgovornost; 8) o idejama se može raspravljati. Ljudi moraju poštivati jedni druge; 9) uvrede nisu argumenti; 10) i šutnja je govor.

Tih se deset pravila ili „zapovijedi“ posebno valja držati na sljedećim područjima: u politici, javnoj upravi, poduzećima, u svijetu djece, u sportu, u znanosti. Pravila su općevažeća s obzirom na to da su toliko općenita da obvezuju sve i svakog pojedinca.

Za primjerom Tršćanske nadbiskupije uskoro će se povesti i talijanske (nad)biskupije Grosseto, Brindisi i Pinerolo.

Ključne riječi:
biskupi Italija komunikacija