Budi dio naše mreže
Izbornik

U Austriji ove godine 20 svećeničkih ređenja

Beč (IKA)

Nakon što je 2023. godine u Austriji zaređen 31 svećenik, ove godine bit će 20 ređenja, s mogućnošću da se taj broj poveća do kraja godine, prema podatcima što ih je prikupio i u utorak 11. lipnja objavio Kathpress.

Na svetkovinu svetih Petra i Pavla 29. lipnja i uoči njega planirana su svećenička ređenja u Beču, Salzburgu, St. Pöltenu i Klagenfurtu, a tri će biti na jesen u Innsbrucku. Trojica svećenika zaređena su u proteklim mjesecima.

U bečkoj katedrali svetog Stjepana bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn zaredit će u subotu 22. lipnja petoricu svećenika.

Najbrojnije ređenje predviđeno je za 29. lipnja u Salzburgu, gdje će nadbiskup Franz Lackner zarediti četvoricu dijecezanskih svećenika i dvojicu redovnika porijeklom iz Indije.

Istoga dana biskup Alois Schwarz zaredit će u St. Pöltenu trojicu svećenika, a klagenfurtski biskup Josef Marketz zaredit će jednog svećenika. U Innsbrucku će biskup Hermann Glettler 21. rujna zarediti dvojicu svećenika. U travnju, svibnju i lipnju u  Austriji su zaređena trojica svećenika. Moguća su i daljnja ređenja do kraja godine, što će ovisiti o završetku studija kandidata.

Prošle godine u Austriji zaređen je 31 svećenik. U proteklih deset godina u prosjeku su ređena 22 kandidata. Najmanje svećenika zaređeno je 2017. – petnaestorica, a 2018. zaređena su 17 svećenika.

Od 2005. do 2014. godišnje je u prosjeku bilo gotovo 30 ređenja. Krajem prošlog stoljeća broj ređenja bio je znatno veći.

Ove godine će među mladomisnicima biti mali udio članova redovničkih zajednica. Dok su prošle godine činili polovinu svih zaređenih, ove godine ih je samo četvrtina.

Šestorica od 20 kandidata su Austrijanci, a mnogi potječu iz Njemačke. Među njima, dvojica su se obratila s protestantizma na katoličanstvo.

Prosječna dob ređenika je 37 godina,. Kako je kod mnogih riječ o kasnijim pozivima, u pravilu je riječ o muškarcima koji su prije odluke za svećenički poziv završili izobrazbu za neko od građanskih zanimanja. Tako su među ovogodišnjim kandidatima arhitekt, tesar, sveučilišni asistent, dvojica učitelja, nekoliko ekonomista i profesora filozofije, te medicinski tehničar, strojovođa i trgovac nekretninama.