Budi dio naše mreže
Izbornik

U El Salvadoru pokrenut postupak za beatifikaciju isusovaca žrtava terora

San Salvador (IKA)

Katolička crkva u El Salvadoru pokrenula je postupak za proglašenje blaženima isusovaca, pripadnika „važne skupine mučenika“ žrtava režimskog režima, objavio je u nedjelju 6. kolovoza 2023. nadbiskup San Salvadora José Luis Escobar Alas, prenosi Kathpress.

Nadbiskup Escobar je na nedjeljnoj misi rekao je da se pokreće postupak beatifikacije za oca Ignacia Ellacuriu i još pet isusovaca koji su 1989. ubijeni zajedno s kuharicom i njezinom kćeri na kampusu Srednjoameričkog sveučilišta Jose Simeon Canas.

Ubojstvo za koje su odgovorni salvadorski eskadroni smrti, tada je izazvalo zgražanje u cijelom svijetu.

Ubijeni svećenici, poglavito rektor sveučilišta Ellacuria, bili su poznati kao kritičari vojnog režima. Okolnosti njihovog umorstva do danas nisu do kraja razjašnjene.

Među blaženike Katoličke Crkve već je ubrojena jedna žrtva terora u El Salvadoru. Isusovac o. Rutilio Grande, koji je 1977. ubijen po nalogu veleposjednika, proglašen je blaženim početkom 2022. godine. Papa Franjo je, također, 2018. proglasio svetim nadbiskupa San Salvadora Oskara Arnulfa Romera y Galdámeza, kojega su 1980., dok je slavio misu, ubili pripadnici eskadrona smrti.

Ubojstvo o. Grandea prethodilo je krvavom građanskom ratu koji je u El Salvadoru bjesnio do 1992. godine. U borbama između vojske i gerilskih skupina poginulo je oko 75 tisuća osoba.