Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rimu završena edukacija za odgojiteljice redovničkih pripravnica

Rim (IKA)

Međunarodna unija vrhovnih poglavarica (UISG) organizirala je od 23. siječnja do 28. lipnja 2023. u Rimu program pripreme za sestre koje preuzimaju odgovornost praćenja onih u početnim fazama formacije za redovnički život.

Program edukacije za odgojiteljice redovničkih pripravnica pohađalo je 45 sestara iz 40 ženskih redovničkih kongregacija, iz 19 zemalja s područja Afrike, Azije i Europe, među kojima i s. Lucija Bijelić, ASC.

Program je doticao i produbljivao teme vezane uz procese ljudskog i duhovnog rasta, interkulturalni život, poziv i posvećeni život, duhovnost, molitvu, zajednicu, službu kao dimenziju posvećenog života, zavjete, razlučivanje, misiju u kontekstu današnjeg svijeta, fazu formiranja i njihove procese.

U radu se zahtijevalo promišljanje, interakcija i aktivno sudjelovanje. Sadržaji su prezentirani na način koji uključuje sudionike osobnim razmišljanjem, dijeljenjem u malim i velikim skupinama, interakcijom s prezentatorima i sastancima s mentorima za dublju integraciju učenja. Program je nudio i osnovu za bogatu razmjenu i učenje u međunarodnom, međukongregacijskom i interkulturalnom kontekstu.

S. Lucija izjavila je da je za nju sudjelovanje u programu „bio mali trenutak transformacije, koji je osigurao nove pristupe i uvide te mogućnost boljeg poznavanja sebe te rast u povezanosti s Bogom i drugima“, objavljeno je na stranici klanjateljica Krvi Kristove.