Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovo: Održana edukacija o zaštiti maloljetnika i odraslih ranjivih osoba u Crkvi

Đakovo (IKA/TU)

Vlč. doc. dr. Josip Bošnjaković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održao je edukaciju o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba u ponedjeljak 22. travnja 2024. u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu.

Na početku predavanja vlč. Bošnjaković se je osvrnuo na važnost dobroga vođenja (leadership) zajednice pri čemu svećenik mora biti dobar vođa, a ujedno mora služiti svojim vjernicima na što kvalitetniji i normalniji način, jer je to svećenikovo poslanje.

Nadalje je spomenuo jedan od temeljnih problema zlostavljanja – zlostavljača ne zanima osoba nego ga samo zanima to da zadovolji svoju potrebu. Govoreći kako netko uopće može postati zlostavljač, predavač je naveo i određene razloge, među kojima: loše djetinjstvo u kojem su i sami zlostavljači bili žrtve seksualnog, fizičkog ili duhovnoga nasilja, sama patološka narav zlostavljača, pojedine živote situacije koje posluže kao okidač problematičnog ponašanja.

Vlč. Bošnjaković je naglasio da postoje osobe koje uviđaju svoju patološku narav, a postoje i osobe koje uopće ne uviđaju degeneriranost svoje naravi te je upravo kod takvih osoba, na onoj psihološkoj razini, stanje alarmantno.

Kao jedan od stavova Crkve o zlostavljanju naveo je jedan od naslova Zakonika kanonskog prava u kojem se spominje da zlostavljanje podrazumijeva povredu i ugrožavanje ljudskog života, dostojanstva i slobode. Osim seksualnog i fizičkog zlostavljanja, postoji duhovno zlostavljanje koje značajno utječe na dušu zlostavljanoga. Također, takvo zlostavljanje najčešće podrazumijeva i zlouporabu vlasti.

Na kraju predavanja iznesene su određene specifičnosti Katoličke Crkve s obzirom na prevenciju zlostavljanja kao i određeni mitovi s obzirom na raširenost problema zlostavljanja od strane klerika u Katoličkoj Crkvi. Stoga je moguće da su u istoj instituciji prisutni počinitelj i žrtva, da su u istoj instituciji osobe koje provode proces protiv zlostavljača i osobe koje ga zataškavaju itd. Kao mitove profesor je naveo sljedeće: da su homoseksualni muškarci uzrokovali zlostavljanje djece; da obveza celibata uzrokuje kod katoličkih svećenika zlostavljanje djece; da Crkva nije napravila ništa da bi zaštitila djecu i isključila iz službe svećenike počinitelje. Edukacija je završila pitanjima bogoslova i kratkom diskusijom.