Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji izdvojila milijunske iznose za škole na Bliskom istoku

Beč/Bejrut/Damask (IKA)

Zaklada papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji izdvojila je 2,6 milijuna eura kao potporu djelovanju katoličkih škola u Libanonu i Siriji, priopćila je Zaklada u utorak 5. prosinca, prenosi Kathpress.

Paket pomoći obuhvaća stipendije za više od 16.000 učenika i dodatke plaćama za 6.000 učitelja u oko 180 katoličkih škola. Osim toga, više od 170 vjeroučitelja koji rade u državnim školama dobit će dodatak na njihovu inače nisku plaću.

Pomoć također obuhvaća 20 projekata postavljanja solarnih uređaja na crkvenim školama, kako bi ih se učinilo neovisnima o rastućim cijenama električne energije. Nadalje, Zaklada je predvidjela i novčanu pomoć siromašnim obiteljima pri kupnji udžbenika i bilježnica.
Marielle Boutros, koordinatorica projekta u Libanonu, u priopćenju je naglasila da bi brojne katoličke škole u Libanonu i Siriji morale zatvoriti vrata kad ne bi bilo pomoći izvana. “Naše katoličke škole nalaze se u začaranom krugu: Roditelji ne mogu više plaćati školarinu, a nema državne potpore. Škole bez prihoda ne mogu više isplaćivati plaće nastavnicima. Tome valja pribrojiti i tekuće troškove”, podsjetila je.
Zatvaranje katoličkih škola imalo bi teške posljedice po obje zemlje, ustvrdila je Boutros. “Neke islamističke ustanove već čekaju da uskoče u tu prazninu i indoktriniraju djecu. Smanjenje broja katoličkih škola značilo bi više ekstremizma”, naglasila je.
Podsjetila je da nastavnici zbog visoke inflacije u Siriji i Libanonu često mjesečno nemaju na raspolaganju više od preračunato 30 eura. “Samo putni troškovi do posla pojedu cijelu plaću”, podsjetila je, ističući kako su zbog toga u mnogim javnim školama u Libanonu nastavnici stupili u štrajk. Nastava se prekida, a milijunima djece prijeti odrastanje bez obrazovanja.

“Mnoge od njih možemo primiti u katoličke škole. Kršćani ovdje ispunjaju važnu zadaću. Djeca uče o kršćanskim vrijednostima a u suživotu raste i snošljivost”, zaključila je koordinatorica projekta Pomoć Crkvi u nevolji u Libanonu Marielle Boutros, koja je i sama nastavnica.