Budi dio naše mreže
Izbornik

Bdjenje uoči postavljanja u službu lektora i akolita đakovačkih bogoslova

Đakovo (IKA)

Uoči postavljanja u službu lektora i akolita sedmorice đakovačkih bogoslova, u subotu 25. studenog u kapeli Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu održano je molitveno bdjenje koje su animirali bogoslovi druge godine, izvijestili su iz sjemeništa.

Nagovor je održao kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije preč. mr. Dario Hrga. U uvodnome dijelu nagovora preč. Hrga se osvrnuo na riječi Svetoga pisma (Mt 20, 20-28) gdje je kandidatima istaknuo „da ove snažne Isusove riječi pokazuju kako trebamo živjeti, a ne da budemo oni koji će se hvastati svojim službama, nego u ljubavi jedni druge poticati u služenju“.

Preč. Hrga je također kandidatima naglasio da nitko od njih ne prima službe kako bi se uzdizao iznad drugih i mislio da je veći od njih, već da bi živjeli Isusovu poruku u ljubavi prema drugom. U glavnome dijelu nagovora kancelar se ponajviše osvrnuo na samu bit i zadatak službi lektora i akolita.

„Služba čitača zahtjeva duhovnu, intelektualnu i retoričku pripravu i sve drugo što je povezano sa slavljem kao cjelovitošću slavljeničkog izričaja“, rekao je. Obraćajući se kandidatima za lektorat, propovjednik je naglasio da se od njih očekuje da budu kršćani koji će ići ususret riječi Božjoj koju će čitati te da se ujedno za nju kroz razmatranje pripreme u duhu.

Govoreći o službi akolitata preč. mr. Hrga je istaknuo: „Znamo da nakon svećenika i đakona, koji su prvi djelitelji pričesti, služba dijeljenja pričesti pripada akolitu koji je redoviti liturgijski služitelj u slavlju euharistije. Riječ je o službi koja je prvenstveno u službi zajednice i zajedništva.“ Osvrćući se na kandidate za akolitat kancelar je istaknuo: „Od sutra ćete biti postavljeni u službu kao pomoć prezbiterima i đakonima u službi oltara gdje ćete dijeliti kruh života i zato nastojte da neprestano rastete u vjeri i ljubavi.“

U zaključku nagovora preč. Hrga je rekao kandidatima da preko službi koje će primiti ujedno budu i u službi drugima kako bi do njih došla Božja riječ i pričest koja će im biti duhovna hrana i koja će ih jačati na putu vjere.

U službu lektorata će biti primljeni bogoslovi treće godine: Josip Mikulec, Matej Špiranec, Stjepan Kuharić i Valentino Kujundžić. U službu akolitata će biti primljeni bogoslovi četvrte godine: Gutenberg Honuye, Karlo Strišković i Herman Kodjo, izvijestili su iz sjemeništa.