Budi dio naše mreže
Izbornik

„Brak hrvatskih branitelja iz perspektive jednog psihijatra-psihoterapeuta“

Osijek (IKA/TU)

“Obiteljski četvrtak” na temu „Brak hrvatskih branitelja iz perspektive jednog psihijatra-psihoterapeuta“ održan je 12. prosinca u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek u organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.” i Povjerenstva za pastoral braka i obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije.

O temi je govorio Božidar Popović, dr. med., psihijatar, psihoterapeut, a prisutne je pozdravio predstojnik Instituta za novu evangelizaciju mons. dr. Vladimir Dugalić. Uvodeći u temu predavač je naglasio da je posljednjih trideset godina snažno obilježilo hrvatsko društvo uslijed društvenih, kulturnih i političkih promjena u svijetu, a posebno uslijed nametnute agresije i obrambenog Domovinskog rata. „Promjena sustava uvjerenja, globalizacijski trendovi, individualizam, potrošačko društvo, generirane društvene nejednakosti, migracije u potrazi za boljim poslovima u drugim zemljama te napuštanje tradicionalnih oblika življenja iz generacije u generaciju snažno obilježava obitelji i brakove u Hrvatskoj. Doživljena traumatska iskustva i posebno poratna egzistencijalna nesigurnost te pitanja pravednosti utječu na veterane hrvatskog obrambenog rata“, naglasio je Popović.

Zatim je, na temelju rada s veteranima i njihovim obiteljima tijekom posljednjih petnaest godina, prezentirao kako se posttraumatski stresni poremećaj može, ako primijenimo dvojni, dvodimenzionalni pogled, promatrati i kao posttraumatski uspjeh, rast i unutarnja snaga – rezilijencija. To je moguće istražujući slojeve preživljenja i otpornosti, uputio je, no radi se o marginaliziranim i podčinjenim izričajima (narativama) u dominantnoj društvenoj konstrukciji traume. Nakon izlaganja uslijedila je diskusija i promišljanje protkano iskustvima sudionika i gostujućeg predavača.

Ključne riječi:
brak branitelji Osijek tribina