Budi dio naše mreže
Izbornik

Framaška obećanja u Otoku i Osijeku

Otok (IKA/TU)

Na blagdan Svijećnice, u subotu 2. veljače, otočki framaši su u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Otoku pod geslom „Jedno znam: slijep sam bio, a sada vidim“ obnovili, a neki prvi puta dali svoja obećanja da će, na poziv Duha Svetoga, kroz idućih godinu dana živjeti Evanđelje po uzoru na sv. Franju Asiškog.

Desetero članova FRAMA-e Osijek Jug 2 u osječkoj župi Svete obitelji dalo je 26. siječnja svoja obećanja pod geslom „Pokazao si mi put život“.

Otočka FRAMA ima 24 člana, 11 ih je prvi puta dalo obećanja, a 13 framaša obećanja je obnovilo. Tom prigodom ujedno je proslavljen 18. rođendan otočke FRAMA-e. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje na kojemu se okupio veliki broj župljana i gostiju,  predvodio je fra Matija Marijić, a koncelebrirali su fra Željko Klarić i domaći župnik preč. Antun Knežević. Kako je Svijećnica i Dan Vjere i Svjetla i Dan osoba posvećenog života, misnom slavlju su nazočili članovi Zajednice Vjera i Svjetlo Živi potočić iz župe Otok te redovnici i redovnice.

U homiliji fra Matija se osvrnuo na framaško obećanje i na sadržaj pročitanog odlomka iz Lukina Evanđelja. Svečani ulazak framaša sa svijećama u rukama povezao je sa simbolikom svjetla koje će im obasjavati put. Podsjetio je da znamo Tko je to svjetlo i napomenuo da smo Ga nedavno primili kao malo dijete. „Da bismo to shvatili treba nam pomoć Duha Svetoga. Ali kad primimo to svjetlo, njime ćemo biti potpuno obasjani i prosvijetljeni”, rekao je propovjednik. „Kao što je Šimun uzeo Isusa u ruke i rekao: Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga, tako i vi, dragi framaši, morate uzeti Isusa u ruke i zajedno s njim kročiti kroz život. On je naša svjetlost. I ova svijeće koju držite u ruci i koju smo blagoslovili, ne gori tek tako. Ona nas vodi k našem Gospodinu na prosvjetljenje”, istaknuo je fra Matija. Čestitao je članovima Vjere i Svjetla i braći redovnicima i redovnicama njihov blagdan i zaželio da im Bog da puno snage i svjetla na njihovu putu služenja.

Na misnom slavlju okupila su se uz mnogobrojne župljane područna bratstva: FRAMA Sikirevci, Vukovar-Borovo Naselje, Osijek – Jug II, Vinkovci – BSM, Vukovar, Bošnjaci, Našice, Đakovo, Belišće, Osijek – Tvrđa, Slavonski Brod te FRAMA Zagreb – Kaptol. Misno slavlje animirali su Mješoviti zbor „Bl. Alojzije Stepinac” pod ravnanjem prof. Jana Valenćika i Zbor mladih „Gracija” pod ravnanjem voditeljice Marine Čepo, bivše framašice.

Po završetku misnog slavlja slijedio je kulturno-duhovni program u kripti crkve koji je s framašima pripravila i uvježbala njihova duhovna asistentica s. Marta Kovačić. Obećanjima je prethodila duhovna obnova koja je započela još u prosincu prošle godine, a vodio ju je fra Matija.

Tijekom misnoga slavlja koje je u Osijeku predvodio duhovni asistent fra Matija Marijić, prvi puta su svoj „Evo me!” pred Gospodinom izrekli: Igor Radoš, Iva Šalinović i Stela Milinković. Karla Milinković, Filip Pavličević, Domagoj Ivančić, Mario Ćališ, Katarina Petanjak, Elena Zeko i Martina Mikulić obnovili su svoja obećanja. „Za obećanja smo se duhovno pripremali tijekom cijele godine, a službenu duhovnu obnovu imali smo u četvrtak prije obećanja. Priprava se sastojala od mise, klanjanja i nagovora našeg duhovnog asistenta fra Dragutina Bedeničića“, pojasnili su framaši. Fra Dragutin pojasnio je važnost načina odnosa prema drugima te nužnost prihvaćanja u bratstvo, kao i o pomoći Duha Svetoga. Nakon nagovora duhovni asistent je s framašima molio zaziv Duhu Svetomu, a nakon svakoga pročitanog zaziva framaši su odgovarali s „Vjerujem“.

Fra Matija je u homiliji ohrabrio framaše da posvete svoj život Bogu i bližnjima. Slavlje obećanja nastavilo se poslije mise u prostorima župe gdje je prikazan kratki film koji su framaši snimali tijekom posljednja dva mjeseca. Gosti su dobili i prigodnu zahvalu za sudjelovanje – multifunkcionalne zahvalnice na kojima je nadograđeni logo osječke FRAMA-e Jug 2.

Ključne riječi:
FRAMA obećanja Osijek Otok