Budi dio naše mreže
Izbornik

Kateheza u prirodi 2022.

Ivanovci/Marjančaci (IKA/TU)

Od 3. do 5. lipnja učenici osmih razreda iz OŠ Augusta Šenoe iz Gundinaca sudjelovali su na drugom po redu ovogodišnjem kampu za mlade pod nazivom Kateheza u prirodi 2022. u organizaciji Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije održanom.

Animator boravka u prirodi bio je Ivan Vuković, a kroz središnju temu Kršćanski korijeni mog naroda i moje obitelji, koja je obrađena uz kateheze, mlade je vodio vjeroučitelj Slaven Školka.

Prvog dana boravka u prirodi, 3. lipnja već kod postavljanja šatora, sudionicima kampa pridružili su se bogoslovi iz Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu: Mario Perinec, Stjepan Kuharić i Luka Marošević. Zajednički program koji je trajao od 17 do 22 sata osmislili su bogoslovi. Program se sastojao od igara, duhovnih poticaja, svjedočanstava te, na kraju, zajedničke molitve u kapelici. Bogoslovi su imali priliku predstaviti svoj poziv, a ujedno i saslušati razmišljanja petnaestogodišnjaka pred izborom svog budućem zanimanja ili svog zvanja.

Drugi dan, 4. lipnja obilježio je posjet arheološkom lokalitetu u Marjančacima koji ispod zemlje „krije” crkvu Sv. Marije Magdalene iz 12. stoljeća. Bilo je zanimljivo već na površini zemlje zamijetiti krhotine keramike koja ne pripada modernom vremenu. U nastavku drugog dana prevladala je rekreacija na travnatim površinama, a vrhunac je bilo Duhovsko klanjanje pred Presvetim u kapelici, koja se nalazi u središtu kampa. Prije logorske vatre uz šatore, uspješno je odigrana i noćna nogometna utakmica na terenu NK Dubrava iz Ivanovaca.

Nedjeljni je program, 5. lipnja uz misu u crkvi Sv. Ivana Kapistrana, koju je predvodio župnik vlč. Robert Almaši, zaključen katehezom i dojmovima.

Kamp je u svojim „komunikacijskim krugovima” obilovao razgovorima u povjerenju i iskrenosti. Spomenuti su brojni nepoznati uzori i primjeri koji su ostavili vrijedne tragove u sjećanjima sudionika kampa, od roditelja, vjeroučitelja do svećenika. Posljednjeg dana spomenut je i vlč. Mato Matasović, koji je u proteklih dvadeset pet godina zaslužan za brojna putovanja, kampove i ljetovanja mladih. Kao bizovački kapelan u Župi sv. Mateja, a kasnije kao župnik u Župi sv. Ane u Brođancima, organizirao je za stotine djevojaka i mladića odlaske na duhovne vježbe u Opatiju, na ljetovanja na otoke Brač i Murter.

Sljedeći, treći po redu, kamp u prirodi održat će se od 10. do 12. lipnja. Sudionici su mladi iz Magadenovca, a njihovi animatori su Mihael Kelbas i Anamarija Buzgo, polaznici formacije Mladi za mlade pri Pastoralu mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije. Njima će se pridružiti s. Danijela Škoro, iz redovničke zajednice Kćeri Milosrđa sv. Franje iz Valpova. Očekuje se sudjelovanje redovničkih pripravnica Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova kao i bogoslova Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu.