Budi dio naše mreže
Izbornik

Krštenje sedmog djeteta u obitelji Meseljević

Lipovac (IKA/TU)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić krstio je u nedjelju 18. kolovoza u filijali Apševci, župa Lipovac, Karla, sedmo dijete obitelji Vjekoslava i Ane Meseljević.

U homiliji nadbiskup je tumačio Isusove riječi iz evanđeoskog ulomka koje na prvi pogled izgledaju kontradiktorno jer Isus, koji je nakon Uskrsa kao prvi dar svojim učenicima donio mir, sada kaže da nije došao donijeti mir nego razdijeljenje. Pojasnio je da razdijeljenje o kojemu govori Isus nije suprotnost miru već da razdijeliti zapravo znači dobro razlikovati razne ponude, a nepoštovanje različitosti dovodi do napetosti.

Nadalje je rekao kako pojam ognja o kojemu Isus govori jest oganj zauzetosti za pravičnost, pravdu i istinu, oganj Duha Svetoga koji daje snage za borbu i ustajanje protiv laži te zauzimanje za istinu u svakome trenutku. Bitno je ljubiti istinu i njoj se prilagođavati, istaknuo je nadbiskup, a zatim i podsjetio da roditelji imaju pravo odgajati svoje dijete u sjedinjenju s Isusom Kristom od malih nogu. Čestitao je roditeljima na hrabrosti što imaju snage plivati protiv struje u ovom potrošačkom mentalitetu u kojem djeca moraju sve imati te je pitao: „Što je vrijednije – stvari ili braća i sestre? Najveće blago koje roditelji mogu ostaviti nakon sebe su brojna djeca, brojna unučad te time i osigurana briga u starosti.“

Nadbiskup je zatim istaknuo i vrijednost zajedništva u obitelji jer gdje je više djece tu oni vode brigu jedni za druge, uče jedni od drugih, usvajaju važne socijalne i društvene kreposti… Uspoređujući natalitet u Hrvatskoj prije više godina, kad je bilo 140.000 djece godišnje, i danas kada nema ni 40.000, mons. Hranić odao je priznanje roditeljima Meseljević jer bez njihova međusobnog povjerenja ne bi imali hrabrosti prihvatiti sedmero djece. Stavio im je na srce kvalitetu njihove bračne ljubavi o kojoj ovisi kvaliteta života njihove djece i naglasio važnost ozračja sigurnosti, prihvaćenosti, zaštite i voljenosti jer tada djeca rastu sretna i zadovoljna, bez obzira koliko toga posjeduju.