Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za studente na početku nove akademske godine

Slavonski Brod (IKA)

Misno slavlje za sve studente i njihove profesore predvodio je uz početak nove akademske godine u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu studentski kapelan i predsjednik Studentskog katoličkog centra (SKAC) vlč. Robert Farkaš.

Pozdravio je na početku mlade i brojne studentice i studente, napose brucoše, koji su se okupili na misi kako bi molili Bogu za uspjeh u novoj akademskoj godini, kao i njihove profesore predvođene rektorom Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivanom Samardžićem.

„Okupili smo se, dragi studenti, kako bi smo dragome Bogu, u koga vjerujemo, predali sve vaša nastojanja i trud koji svakodnevno ulažete  kako biste stekli određena znanja, kompetencije i ljudske kvalitete koje su potrebne kako bismo zajedno mogli graditi još pravednije i naprednije društvo  u kojemu želimo živjeti. I vi, dragi profesori, došli ste moliti za svoje studente, kojima prenosite svoja znanja i stručnost ali i vrline čovječnosti, imajući u vidu i sve kušnje i izazove teškoga vremena u kojemu živimo i učimo. No, s nadom i vjerom gledamo u budućnost, uzdajući se u Gospodina, jer smo vjernici“, rekao je uvodno vlč. Farkaš.

U homiliji, koju je simbolično naslovio „Bižuterija“, upozorio je na lažni svijet koji nas okružuje, a očituje se u masi krivotvorina i jeftinih kopija što nam se nameću u potrošačkome društvu u kojemu živimo. „Tako je s raznim proizvodima, pa primjerice i s nakitom – koji je ili originalan i basnoslovno skup, od pravoga zlata, srebra, platine i drugih plemenitih materijala do dijamanata i dragog kamenja, ili je pak ono što nazivamo bižuterijom. Lažni nakit, koji glumi zlato ali to nije niti će ikada biti. Nije li tako i s ljudima koji žive kao bižuterija?“ – zapitao se vlč. Farkaš i upozorio na sveprisutnu stvarnost prikrivanja istinske osobnosti svakog pojedinca. Mnogi se izvana predstavljaju u najljepšem svjetlu, skrivajući ono što zaista jesu. Potkrijepio je to i Isusovim riječima koji na više mjesta u Evanđelju upozorava na dvoličnost i licemjerje.

„Pravi kršćanin ne smije biti bižuterija, da glumi nešto što nije. Isus je bio blaži prema teškim i velikim grešnicima, nego prema licemjerima, koji su se pokazivali onim što nisu, misleći da će Isus povjerovati u njihovu šminku. Kršćanin nikada ne zaboravlja da Bog gleda najprije ono što je unutra, u srcu,  a mi ljudi pretežno ono izvanjsko, a tako prolazno. Ono što jesmo iznutra kad tad izađe na površinu. Kao što se i i zlato i bižuterija jako brzo prepoznaju – kad se bruse i poliraju“, pojasnio je propovjednik kazavši da je tako i s čovjekom – često imitatorom i kopijom. No, kršćanin se prepoznaje u djelima svakodnevice i iskušenjima kojih nitko nije pošteđen.  Pozvao je okupljene da slijede Isusa – koji je jedini Original i savršen Bogočovjek – i dopuste da ih On čisti i polira kako bi zasjali istinskim sjajem, ljubavlju, dobrotom, iskrenošću, poštenjem, vjernošću… To ne možemo ako ćemo biti samo bižuterija, istaknuo je propovjednik. Studentima je pak poručio neka se trude slušati i učiti – i od svojih profesora, ali prije svih od Isusa, koji je naš prvi Učitelj, a svi mi njegovi učenici.

Okupljeni mladi pred oltar prinijeli su svoje, na papirićima ispisane molitvene nakane koje su naglas pročitane. Pjevanje je predodio zbor brodskog Studentskog katoličkog centra pod vodstvom Luke Šmitala.