Budi dio naše mreže
Izbornik

Biblijski susret održan u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

„Kako prepoznati uskrslog Krista u svakodnevnici? Upute za život u vjeri“, bila je tema biblijskog susreta i svojevrsne uskrsne duhovne obnove za vjernike Slavonskobrodskog, Sibinjskog i Garčnskog dekanata, održanih u utorak 16. travnja u Katehetskom centru Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Biblijski susret vodio je vlč. dr. sc. Ivan Benaković, bibličar i predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

O spomenutoj temi govorio je osvrćući se na evanđeoski tekst Iv 20, 11-18, u kojem Marija Magdalena susreće uskrsloga Krista. Naglasio je da je i vjernicima, kao i Mariji Magdaleni, problem kako prepoznati nešto što nije materijalna stvarnost.

Govoreći o tom susretu, pojasnio je da se uskrsloga Krista u svakodnevnici može prepoznati prije svega počevši od osobnog razgovora s Bogom i svijesti da Bog poznaje svakoga po imenu. Posvijestio je da se odnos s Kristom odvija na osobnoj razini, da ga se u svakodnevnici prepoznaje u iskrenosti, jednostavnosti i malenosti, za što je potrebno ne ostati na materijalnoj razini, nego je nadvladavati i usmjeravati se prema onom neprolaznom jer je odnos s Bogom duhovna kategorija.

„Prozvavši Mariju njezinim imenom, Krist pokazuje da poznaje njezin identitet, a s druge strane ona kao učenica vjeruje svom Učitelju. Prvo polazište nas vjernika je da moramo biti vjerni Bogu, da je On onaj koji nas poučava, vodi. Zasigurno je prvi korak osluškivati njegovu riječ, a onda ići u svoju svakodnevnicu i tu istu riječ svjedočiti i prepoznavati je živom u susretu s braćom. Kao što je Mariji rekao: Idi, u Galileji ću susresti svoje učenike i braću, tako i nama govori: ne budi zatvoren, idi ljudima, to će te oplemeniti, izgrađivati, tako se živi kršćanstvo. Do susreta s uskrslim Kristom jednoga dana u potpunosti kada nam bude jasno ono što smo vjerovali, ostaje nam vjerovati da je On doista živ, osluškivati njegovu riječ i živjeti u ljubavi s braćom. To su neki načini da doista živimo u susretu s uskrslim Kristom već danas, a onda u punini u budućnosti“, rekao je uz ostalo vlč. Benaković.

Nazočnima je na kraju za osobno promišljanje ponudio nekoliko pitanja vezanih uz tekst: što je za njih događaj uskrsnuća, može li se on shvatiti svjetlom razuma, kakav je njihov stav prema tom događaju, kakvo je njihovo iskustvo u susretu s uskrslim Kristom i slično.