Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica u đakovačkoj katedrali

Đakovo (IKA/TU)

Posljednjeg dana 2020. godine večernju misu zahvalnicu u đakovačkoj katedrali predvodio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup, a u koncelebraciji su bili mons. Marin Srakić, nadbiskup u miru, preč. Tomislav Ćorluka, đakovački župnik, Dominik Nedeljković, župni vikar i još devetorica svećenika iz središnjih nadbiskupijskih ustanova.

Biskup Hranić je u uvodu naglasio da je euharistijsko slavlje prvo zahvala Trojedinomu Bogu koji u svojoj ruci drži ljudske živote, zahvala za sve ljude s kojima živimo i dijelimo životni prostor, za sve članove naših obitelji…Biti zahvalni znači izraziti im blizinu, priznati veličinu i izraziti poštovanje za sve što čine za nas.

„Posebna prigoda koja nas danas stavlja u stav zahvalnosti je kraj građanske godine, dobro je sjetiti se svega dobroga što smo iskusili ove godine i s povjerenjem u ruke Božje staviti budućnost koja je pred nama. Prijelaz iz stare u novu godinu također je prigoda napraviti svojevrsnu bilancu života, vidjeti što je bilo dobro, a što loše i vidjeti kako biti bolji u sljedećoj godini“ – rako je nadbiskup Hranić. Citirajući biblijski tekst koji kaže: „Gospodine, nauči nas dane naše brojati“, nadbiskup je rekao da nas svijest o vlastitoj prolaznosti poučava skromnosti i omogućuje nam lakše prihvatiti dobro ali i ono teško u životu. Pozvao je sve da stanu pred Gospodina i otvore svoja srca, pogledaju u sebe i priznaju svoje slabosti i grijehe, da budu ponizni kako bi mogli rasti i graditi vjeru u bolju budućnost.

Prigodnu homiliju na kraju građanske godine izrekao župnik Ćorluka. Osvrnuo se na cijelu godinu po mjesecima i iznio sve što se događalo na pastoralnom planu u Župi Svih Svetih u Đakovu. Pandemija koronavirusa ostavila je tragove i u ovoj župnoj zajednici. Nakon obustave misnih slavlja s narodom znatno je manji broj vjernika na misama, djece pogotovo, a na župnoj katehezi ih je izrazito malo. Od drugih događanja izdvajamo uspostavu Trajnog euharistijskog klanjanja u Maloj crkvi koje je započelo 10. prosinca. U taj pothvat do sada se uključilo 290 klanjatelja i 29 koordinatora. Što se tiče statističkih podataka, umrlo je 214 osoba, od toga 10 svećenika, jedan bogoslov i 13 časnih sestara, a krštene su samo 103 osobe. Vjenčano je 36 parova. Župna blagajna je pozitivna. Na kraju homilije župnik je svima zaželio blagoslovljenu novu 2021. godinu, a želja mu je da se svi bolje upoznaju i više ljube jedni druge.

Svečani himan Tebe Boga hvalimo zapjevalo je nekoliko članova Mješovitog katedralnog zbora pod ravnanjem maestra Ivana Andrića i uz orguljsku pratnju maestra Vinka Sitarića.

Na kraju misnoga slavlja nadbiskup Hranić se osvrnuo na trajno euharistijsko klanjanje zahvalivši župniku Ćorluki koji je prepoznao njegovu vrijednost te se pobrinuo da ono započne u Đakovu. „Inicijativa je vrijedna za ovu župu, grad i cijelu nadbiskupijsku zajednicu“ – rekao je nadbiskup. Pozvao je i druge koji mogu da se pridruže klanjateljima, a sve župljane da kad god prolaze pored Male crkve odvoje bar 10 minuta i ostanu u molitvi pred Presvetim.

Nadbiskup je također bio šokiran podatkom da je više nego duplo umrlih osoba od krštenih te pozvao župljane da tu činjenicu stave u Božje ruke i mole Gospodina da ne zaboravi Đakovo, biskupijsku zajednicu i hrvatski narod.