Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorenje i blagoslov spomen-područja „Minsko polje“ u Lovasu

Lovas (IKA/TU DJOS)

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve srpske agresije u ponedjeljak, 16. listopada 2023. otvoreno je u Lovasu spomen područje „Minsko polje“, koje je blagoslovio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

„Minsko polje“ je otvoreno u spomen na 89 poginulih i ubijenih mještana Općine Lovas i jednu nestalu osobu, stradalih tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Nakon blagoslova, u kojem je sudjelovao i župnik Župe sv. Mihaela arkanđela u Lovasu Domagoj Vidaković, izaslanstva su položila vijence te zapalila svijeće.

Otkrivanjem spomen-ploče, spomen-područje su otvorili: majka poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Predraga i Gorana – Jelena Baketa, sin Marka i nećak Ivana, hrvatskih branitelja stradalih na minskom polju Pero Sabljak, sin ubijenih Katarine i Marina Balića Josip Balić, te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U službenom dijelu programa, okupljenima su se na svečanom otvorenju obratili općinska načelnica Tanja Cirba, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Josip Šarić i izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar Tomo Medved poručio je u obraćanju da je u svijesti hrvatskoga naroda žrtva mještana Lovasa poznata pod nazivom „Krvava berba grožđa“. „Prije 32 godine u Lovasu su četnici po ulasku u mjesto počinili strašan zločin, uz ubojstva, mučenja i tjeranje ljudi kroz minsko polje“, rkao je.

Poručio je da je ovo jedinstveno spomen-obilježje u Hrvatskoj. „Ovaj križ prosut kroz polje simbolizira žrtvu koja je ovdje podnesena. Ovo je veliki dan za Lovas jer ovo dostojanstveno spomen-područje ostaje vječno za sjećanje na stradanje i simbolizira žrtvu koja je na ovom mjestu podnijeta za našu današnju slobodu“, kazao je ministar Tomo Medved.

Zahvalio načelnici Općine Lovas i svima koji su sudjelovali u ovom projektu koji je podržalo Ministarstvo hrvatskih branitelja. Ministar je naposlijetku istaknuo da ga raduje što će spomen-područje u Lovasu posjećivati i učenici završnih razreda osnovnih škola u okviru programa posjeta Vukovaru. „U današnjem vremenu kada se sve relativizira važno je pročitati ovih 89 imena ovdje i znati za žrtvu koju su podnijeli, ovo mjesto je izvor snage. Posebno je važno da to znaju naši mladi i raduje me da će 40.000 djece koji godišnje dolaze u Memorijalni centar u Vukovaru doći i ovdje u Lovas i na taj način dalje svojim prijateljima i obiteljima diljem Hrvatske pronositi istinu o žrtvi Lovasa”, zaključio je.