Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravni govor vjernice laikinje Ane Hodak na biskupskom ređenju mons. Fabijana Svaline

Srijemska Mitrovica (IKA)

U ime vjernika laika Srijemske biskupije, vjeroučiteljica Ana Hodak, tajnica Biskupijskog pastoralnog centra Srijemske biskupije i koordinatorica Tiskovnog ureda Srijemske biskupije, župljanka Župe Presvetog Srca Isusova u Šidu, uputila je pozdravni govor novom srijemskom biskupu koadjutoru Fabijanu Svalini na misi s obredom biskupskog ređenja na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga 2021., u srijemskoj katedrali.

Preuzvišeni oče Biskupe,

Pozdravljam Vas u ime vjernika cijele Srijemske biskupije. Hvala Vam što ste prihvatili službu biskupa koadjutora ovoga maloga stada, te ga, prvo s biskupom Đurom, a potom i sami, vodite putem Kristovim. Mi smo skromna zajednica po broju, ali ne i po vjeri, jer povijest je ovdje često pokazivala i svoje ružno lice, ali našu vjeru nije slomila. Radujemo se Vašem dolasku i novim stranicama u povijesti naše biskupije, koje ćete ispisati preuzimanjem povjerene Vam službe.

Srijem je mjesto na kojem žive ljudi vjerni Kristu još od prvih kršćanskih vremena. Mjesto susreta Istoka i Zapada, mjesto natopljeno krvlju mučenika. Ovdje često nije bilo lako biti Kristov svjedok, ni vjernom stadu, ni pastirima. Vi to dobro znate, ali ste ipak prihvatili ovu službu i tako pokazali svoju vjernost i ljubav prema Kristu i njegovoj Crkvi, o čemu svjedoči i vaše geslo: „Iznad svega ljubav.“ A „Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani“ (Rim 8,28). Zato vjerujemo da ćete nam biti dobar pastir i učitelj, kojemu je prvi uzor Krist i njegova ljubav, a potom i svi pastiri drevnoga Sirmija, koji su ostali postojani i vjerni i u najtežim vremenima.

Mi, vjernici, iskreno molimo za Vas, da Vam Bog da snage i mudrosti u vršenju povjerene Vam službe, da ovu, Bogu milu Crkvu, vodite putem kojim je On zacrtao. Osim ustrajnih molitelja u nama ćete pronaći i vjerne suradnike kada god nas budete trebali.

Dobro nam došli!